Wonen in klanken - biografie Maurice Pirenne

Biografie PirenneOp 10 november aanstaande verschijnt de langverwachte biografie van Maurice Pirenne. Na een eerdere uitgave over het leven en werk van Floris van der Putt (rector cantus van de Schola, 1954-1965) kon die van Maurice Pirenne (rector cantus 1965-1991, organist Sint-Janskathedraal (1991-2007) niet uitblijven. Maurice was jarenlang geestelijk adviseur van de KDOV.

Op zijn grafsteen staat gebeiteld: Priester-Musicus. Bewust in die volgorde. Dat is ook de volgorde die in het boek gehanteerd wordt, waar Jan Jaap Zwitser het leven van Pirenne beschrijft en Anton Vernooij de beschrijving van de muziek voor zijn rekening neemt.
In een rijk geïllustreerde uitgave van ca. 400 pagina’s volgen we het leven en werk van de jonge Maurice die met zijn ouders naar ’t Heike in Tilburg gaat, zijn weg naar de seminaries van Beekvliet en Haaren, zijn studie aan het conservatorium in Tilburg en aan het Istituto Pontificio di musica sacra in Rome, zijn benoemingen tot kapelaan, rector cantus en organist in de kathedraal. En ook de daarmee gepaard gaande twijfels: “Wil ik dit wel? Kan ik dit wel? Als ze mij maar niet vragen…”

Naast een duik in het leven in die tijd op een seminarie, krijgen we ook een beeld van het muzikale terrein dat ineens open ligt na Vaticanum II, het Tweede Vaticaanse Concilie. Kerkmuziek in de landstaal. Maurice was als de dood dat er allerlei rijmelarijtjes zouden ontstaan op onnozele melodieën. Hij, Floris van der Putt en een beperkt aantal anderen sprongen in het ontstane gat en schreven het ene werk na het andere. Psalmen, missen, motetten en meer zagen het levenslicht. Uiteraard op goede teksten en goede Bijbelse vertalingen.
Met psalm 23 (Mijn Herder is de Heer) voor de uitvaart van mgr. Bekkers en psalm 93 (Koning is onze God) schreef hij wellicht zijn bekendste werken, maar er is zo ontzettend veel meer. De afgelopen 10 jaar heeft de Stichting Maurice Pirenne veel van die werken uitgegeven om zo de nalatenschap van Maurice niet te laten verstoffen in een archief, maar juist om die tot leven en klinken te brengen.
De biografie is voor sommigen een hernieuwde kennismaking en voor anderen een nieuwe ervaring.

Op zondagmiddag 10 november aanstaande (15.30 uur) wordt de biografie gepresenteerd in de Sint-Jan met een concert met werken van Maurice Pirenne. Samen met een meer dan 10-koppig blazersensemble brengen de Schola onder leiding van Jeroen Felix en de Capella Brabant onder leiding van Marc Versteeg (ook een oud Scholalid uit de tijd van Maurice) het “Loflied op de wijsheid, psalm 150, Aandachtig Drieluik en Domine Salutis Meae”. 

Vanaf 10 november is het boek voor € 22,50 verkrijgbaar via de website: www.stichtingmauricepirenne.nl en de infobalie in de Sint-Jan, maar ook te bestellen via info@stichtingmauricepirenne.nl.

  • Hits: 721