Organistendag in Leeuwarden op 24 september 2022

Bonifatiuskerk_Leeuwarden_AdemaorgelOp 24 september 2022 is de jaarlijkse organistendag, georganiseerd door de SGGL, in het bisdom Groningen-Leeuwarden. Dit jaar vindt de organistendag plaats in de Bonifatiuskerk te Leeuwarden. De dag begint om 10.00 uur en eindigt rond 16.00 uur.

In deze kerk staan twee bijzondere orgels: een Cavaille-Coll orgel uit 1886 en een nieuw Adema-orgel uit 2022 waar bij de bouw een substantieel deel van het oude pijpwerk gebruikt werd dat afkomstig is uit het oude Adema-orgel in deze kerk uit 1899. Beide orgels staan in een zekere relatie tot elkaar. De gebroeders Adema bouwden in 1871 een nieuw orgel voor de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam. Zij werden hierbij geïnspireerd door de Franse orgelbouwer Cavaillé-Coll en het resultaat was een instrument dat voor die tijd voldeed aan gebroeders Adema mee in hun latere instrumenten. Ook het huidige Adema-orgel in de Bonifatiuskerk staat nog geheel in deze Frans-Nederlandse traditie.

Tijdens de studiedag op zaterdag 24 september zal docent Mark Heerink beide orgels demonstreren en vertellen over hun ontstaansgeschiedenis. Daarnaast zal hij enig eenvoudig orgel- en harmoniumrepertoire aanreiken waarbij ook aandacht is voor de vertaalslag van harmonium naar orgel. Verder komen aan bod de speeltechnieken in de 19e eeuw, de ontwikkeling van het orgelrepertoire, orgelbouw in de 19e eeuw, en de kerkmuzikale praktijk rond deze orgels in de Rooms Katholieke kerken in de tweede helft van de 19e eeuw in Nederland.

Om de orgels te kunnen bespelen moet u zich van tevoren opgeven. Er is per deelnemer 15 minuten beschikbaar en maximaal twaalf deelnemers kunnen de orgels bespelen. Tijdens de bespeling wordt u geassisteerd door docent Mark Heerink. U kunt zich tot en met 18 september 2022 voor deze dag aanmelden bij Lisette Winter van het Bisdom Groningen-Leeuwarden (l.winter@bisdomgl.nl). Wilt u gebruik maken van de mogelijkheid om het Adema-orgel te bespelen, geef dit dan ook aan in uw mail. Voor het bespelen van het Ademaorgel geldt, wie het eerst komt, die het eerst maalt. Heeft u vragen over deze dag, dan kunt u daarvoor terecht bij Anton Lukassen (aaluka@home.nl) of Boudien Janssen (pbjanssen@hetnet.nl).

  • Hits: 60