Onderscheidingen

Archief 2013

Wat leer je?
De Utrechts Conservatorium Kurt Thomas Cursus is een intensieve training waarin de aandacht uitgaat naar:
• Slagtechniek
• Repetitietechniek
• Stemvorming
• Repertoire: nieuw, onbekend én bekende meesterwerken

Welke niveaus?
De Kurt Thomas Cursus kent verschillende niveaus, namelijk A t/m E. Iedere groep vormt binnen het betreffende niveau zijn eigen koor.

Omdat sommige groepen ook open staan voor buitenlandse deelnemers is de voertaal hier mogelijk (ook) Engels.

Voor wie?
Deelnemen
Je bent koordirigent of hebt ambities in die richting. Misschien heb je veel ervaring als koordirigent, misschien weinig. Misschien heb je gewerkt met een kamerkoor, een cantorij, een popkoor of anderszins. Wat je ervaring ook moge zijn, tijdens de Kurt Thomas Cursus leer je de kneepjes van het vak op je eigen niveau en naar je eigen interesse.

Bijwonen
Je kunt de lessen ook bijwonen als hospitant. Als hospitant zing en kijk je mee. Alleen de actieve deelnemers komen aan bod voor directiebeurten.

Toelating
Op basis van de informatie op het inschrijfformulier stelt de cursusleiding de definitieve groepsindeling vast. Geen audities.

Bron: HKU; 3 februari 2013
http://www.hku.nl/web/show/id=263450

 

 

Het beste kerkkoor van Nederland

De afgelopen maanden bent u door ons op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond het KRO/RKK televisieprogramma “UitveRKKoren”, waarin men op zoek was naar het beste kerkkoor van Nederland. Bijna wekelijks streden zangers uit de 7 bisdommen van ons land naar de hoofdprijs: een reis naar Rome en meezingen in “het beste kerkkoor van Nederland”.
Afgelopen donderdag 4 april was in Hilversum de laatste ronde waarin gezocht werd naar de nog ontbrekende zangers die dit koor compleet zouden maken.
Zoals u weet konden hiervoor filmpjes worden ingezonden waaruit uiteindelijk ongeveer 40 kandidaten werden geselecteerd naar Hilversum te komen. Vanuit alle bisdommen is dit koor intussen aangevuld en nu voltallig met 18 zangers.
Uit ons bisdom doen hierin 2 zangers mee: Trudy van Rijn-  den Ouden, Deo Sacrum, RK Westland, Poeldijk en Elly Peeters, Deo Sacrum, RK Westland Poeldijk.
De NSGV Rotterdam wil deze kandidaten van harte feliciteren met dit resultaat.
Op 20 april aanstaande zal op Ned. 2 om 18u. tijdens de uitzending van het programma “Katholiek Nederland” verslag worden gedaan van deze avond van 4 april jl.

Organist m/v gevraagd in Waddinxveen

Het gemengd koor Sint Victor van de gelijknamige kerk te Waddinxveen (deel uitmakend van de parochie Sint Jan de Doper) is per direct op zoek naar een organist m/v. Het koor (26 leden) zingt eens in de drie weken tijdens een viering (veelal op zondag om 11.00 uur en incidenteel op zaterdag om 19.00 uur) en uiteraard op kerkelijke hoogtijdagen.
Niet alleen het samen musiceren is belangrijk, maar dirigent en koor hebben ook de kwaliteit hoog in het vaandel staan. Er worden niet alleen Latijnse missen en motetten gezongen (Mozart, Haydn, Bruckner e.a.), ook staan uiteenlopende Nederlandse alsmede Franse, Duitse en Engelse stukken op het repertoire.

De organist repeteert in ieder geval met het koor op de maandagavond voorafgaande aan de te begeleiden viering. Het koor repeteert wekelijks op maandag van 20.00 tot 22.00 uur in de naast de kerk gelegen Victorzaal, onderbroken door een korte pauze. Binnen het koor heerst een open sfeer en er wordt op een plezierige manier met elkaar omgegaan.
Het Maarschalkerweerd-orgel in de Sint Victorkerk dateert oorspronkelijk uit 1871. De omvang van het manuaal is C-f3 en van het aangehangen pedaal C-f.
Dirigent en koor kijken uit naar hopelijk spoedige reacties.
Salariëring en rechtspositie zijn volgens de richtlijnen van het bisdom Rotterdam.
Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Pieter Cornelisse, voorzitter (via telefoon 0172-437798 of e-mail pfa.cornelisse@kpnmail.nl) of Denise Maassen, dirigent (via telefoon 070-2010846 of e-mail denise.maassen@online.nl).

Orgelconcert Bert Mooiman in Elandstraatkerk Den Haag

Op 26 mei 2013 om 14.00u geeft Bert Mooiman een orgelconcert op het orgel van de Elandstraatkerk in Den Haag. Toegang; € 10,-.


Programma
C. Franck (1822-1890) Pièce héroïque, Prière, Premier Choral
Pauze, met gelegenheid tot het drinken van een consumptie
Improvisatie
L. Boëllmann (1862-1897) Suite gothique op. 25
L. Vierne (1870-1937) Uit Pièces de Fantaisie, 3me Suite op. 54: Impromptu, Carillon de Westminster

 

Het beste kerkkoor van Nederland

Velen onder u volgen op dit moment het KRO televisieprogramma “uitveRKKoren”. In een eerder stadium heeft de redactie RKK  (Anneke Eijpe) onze medewerking hierbij gevraagd, en nu weer.
Inmiddels is het project uitveRKKoren van start gegaan en zijn in alle bisdommen opnamen gemaakt.

Op dit moment telt het koor 14 geweldige zangers afkomstig uit de volgende koren en bisdommen:

Joachim, Bolsward, bisdom Groningen – Leeuwarden
Cantilene, Houten, aartsbisdom Utrecht
Martinuskoor, Weert, bisdom Roermond
Deo Sacrum, Poeldijk, bisdom Rotterdam
Les Etoiles, Nijmegen, bisdom Den Bosch
Raamsdonksveer, bisdom Breda
Voces Cyriaci, Hoorn, Bisdom Haarlem - Amsterdam

Maar: Het koor is nog niet compleet. De redactie is nog op zoek naar vier stemmen. Hiervoor houdt men een zogenoemde open auditie. Wilfred Kemp (dirigent en presentator) heeft een wervende brief geschreven waarin hij mensen oproept mee te doen aan deze laatste auditie (zie bijlage). Op deze manier wil men iedereen een kans geven om mee te doen met uitveRKKoren.
Vandaar dat u van ons (NSGV Utrecht) deze oproep krijgt toegezonden.
Wanneer u wilt reageren, kunt u rechtstreeks contact opnemen met:

Anneke Eijpe (redacteur  RKK)
Tel. 035 671 3572 /Mob. 06 51145999
Email: anneke.eijpe@omroeprkk.nl
 

Dag 'Afkijken bij de meesters'

Ieder jaar op de zaterdag na Pasen organiseert onze afdeling een dag 'Afkijken bij de meesters', bedoeld met name voor amateurs van elk niveau. Dit jaar komen de meesters respectievelijk uit het noorden en oosten van het land: Chris Fictoor zal de dirigenten coachen en Gijs van Schoonhoven de organisten. Aan het eind van de dag trekken dirigenten en organisten samen op. Op deze dag wordt gewerkt met liederen uit de nieuwe bundel ‘Vijftig Liederen’ van Chris Fictoor. De dag vindt plaats op zaterdag 6 april a.s. van 10.00 tot 15.00 uur in de Abdij van Berne. Noteer de dag alvast in uw agenda!

Bron: Nieuwsbrief NSGV Bisdom Den Bosch; december 2012

  • Hits: 2275