Carillon Lodewijkkerk te Leiden uitgebreid met vijf klokken

- Bisschop zegent nieuwe klokken –

St. Lodewijkkerk, LeidenOp 4 juli 2021 werd het gerestaureerde carillon en het nieuwe beiaardklavier van de Lodewijkkerk te Leiden officieel in gebruik genomen. Tijdens deze restauratie bleek dat er nog ruimte was voor vijf extra klokken. Gezien de relatief geringe omvang van 17 klokken, leefde er al langer bij het Leids Carillon Genootschap de wens om het carillon uit te breiden met vijf klokken, omdat er diverse chromatische tonen ontbraken. Door de genereuze steun van de St. Franciscus stichting, die vier klokken financierde en het bisdom Rotterdam die één klok financierde werd deze uitbreiding mogelijk.
Vijf klokken Lodewijkkerk, LeidenDe nieuwe klokken hebben een doorsnede die loopt van 30 tot 21 centimeter. De grootste weegt 20 kilo, de kleinste 11 kilo. De klokken die er al sinds 1961 hangen hebben allemaal een naam. De vijf nieuwe klokken zijn vernoemd naar respectievelijk de Burgemeester van Leiden, Henri Johan Lenferink, het Leids Carillon Genootschap (de initiatiefnemer), de St. Franciscus stichting die vier klokken financierde, kerkbestuurder en vrijwilliger Jan Dingjan en de bisschop van Rotterdam, Mgr. Johannes van den Hende. Het bisdom Rotterdam financierde 1 klok.
Bisschop zegent vijf nieuwe klokkenOp zaterdag 30 oktober 2021. werden de vijf nieuwe klokken gezegend door de bisschop in de parochiezaal van de Lodewijkkerk. De vijf nieuwe klokken zijn gegoten door Koninklijke Eijsbouts in Asten.

Op 25 november 2021 zijn de vijf nieuwe klokken in de toren opgehangen en officieel in gebruik genomen door de stadsbeiaardier van Leiden, Levina Pors. Bij die gelegenheid speelde zij het officiële Leids Volkslied: Leiden, trots van Neerlands steden, Parel van het Hollands land.

  • Hits: 150