Orgelnieuws

Orgels H. Laurentius Voorschoten digitaal te beluisteren

Laurentius2Het hoofdorgel en koororgel van de Laurentiuskerk in Voorschoten zijn vanaf nu digitaal in hoogwaardige kwaliteit te beluisteren op de NSGV website:
http://www.nsgv.nl/service/gregoriusblad/december-2010.html
De opnamen zijn gemaakt door de KRO en geven een schitterend klankbeeld van de beide orgels waar we met recht trots op kunnen zijn. Als u nog meer mensen weet die e.e.a. graag willen beluisteren, mail dan bovenstaande link door.

Dr. Richard Bot

 

 

 

 
Hoofdorgel St. Bonaventurakerk te Woerden in september op 12 september opnieuw in gebruik genomen

Op zondag 12 september wordt in de St. Bonaventurakerk te Woerden het gerestaureerde Vermeulen-hoofdorgel (1919) opnieuw in gebruik genomen. Het orgel werd gerestaureerd door Adema’s Kerkorgelbouw te Hillegom. Zie verder: Orgelnieuws

 
Orgel St. Jacobus Parkstraat Den Haag gerestaureerd

Op zaterdagmiddag 29 mei is het Adema-orgel van de St. Jacobuskerk aan de Parkstraat in Den Haag opnieuw in gebruik genomen.

Den Haag Jac front klHet huidige orgel van de parochiekerk van de H. Jacobus de Meerdere kwam tot stand in 1976. Ter vervanging van het Vermeulen-orgel (1948, met ouder pijpwerk van o.a. Maarschalkerweerd) plaatste Hubert Schreurs (Adema's Kerkorgelbouw) het Adema-orgel uit de kerk van O.L.V. van de H. Rozenkrans en de H. Dominicus (Spaarnekerk) te Haarlem. Door toevoeging van onder andere een Positif met laden en pijpwerk van het Vermeulen-orgel ontstond zo een drieklaviers orgel van 53 stemmen.

Na de algehele kerkrestauratie werd het orgel in de periode 2007-2010 gefaseerd gerestaureerd en uitgebreid door Slooff Orgelbouw te Lekkerkerk. Het orgel werd heel schoongemaakt en hersteld. Membranen werden vervangen en de regulateurbalg van het Positif werd opnieuw beleerd. De zwelkast van het Positif werd weer in ere hersteld, waartoe een nieuw zwelraam werd vervaardigd aan de frontzijde van de zwelkast. Ten behoeve van verbetering van de klankuitstraling werd paneelwerk achter de middentorens van het front verwijderd, werden dakdelen vervangen door glad plaatmateriaal (betonplex) en werd het houten pijpwerk van de Bourdon 16’ (GO) en Violon 16’ (Récit) verplaatst.
Alle pijpwerk werd schoongemaakt en hersteld, met name beschadigde steminrichtingen. Een aantal tongwerken moest worden behandeld tegen metaaloxidatie.

Het werk stond onder advies van Remy Syrier en Jos Laus namens de KKOR, begeleid door Wim Diepenhorst namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Bron: Orgelnieuws


Frans-romantische orgelklank terug in Bodegraven

Maarschalkerweerdorgel Bodegraven

Het 27 registers tellende Maarschalkerweerd- /Adema-orgel in de St Willibrorduskerk te Bodegraven is sinds 22 november 2009 weer in gebruik na groot onderhoud door Adema’s Kerkorgelbouw uit Hillegom. Organist Jeroen Pijpers liet in een concert met werken van Boëllmann, Franck, Dandrieu, Guilmant, Demessieux, Duruflé, Alain en Lefébure-Wély horen dat het instrument zijn Fransromantische 'grandeur' en klankschoonheid helemaal terug heeft.

Eerder stond het orgel in de Alkmaarder Dominicuskerk, waar de beroemde orgelmaker Michaël Maarschalkerweerd het in 1897 opleverde. Na de afbraak van die kerk in 1982 verhuisde Adema-Scheurs te Amsterdam het instrument naar zijn huidige plek. Een verbouwing, ook van dewaardevolle neo-gothische kas, was nodig om het daar te laten passen. Sinds de inwijding in 1984 leidde het orgel een wat vergeten bestaan. Liefhebbers hopen dat daarin verandering gaat komen.Jeroen Pijpers speelt in Bodegraven

 

 

 

 

 

(Bron: Willem IJdo)

  • Hits: 2644