Bijzondere uitvoering Jeroensvespers op Jeroensdag 17 augustus 2023 in de Sint Jeroen (RK) te Noordwijk

Schola Noorwijk in Den BoschBijzondere uitvoering Jeroensvespers op Jeroensdag in de Sint Jeroen. Op Jeroensdag, 17 augustus, zal de Noordwijkse Schola Gregoriana voor het elfde jaar op rij de Vespers voor Sint Jeroen zingen. Het koor zingt gregoriaans: middeleeuwse muziek, en de oudste muziek van Europese bodem. Bijzonder aan de Noordwijkse schola is dat deze uit zowel een heren- en als een damesgroep bestaat; een zeldzaamheid onder gregoriaanse koren.....
 
Voor Sint Jeroen – Noordwijks eigen heilige uit de 9e eeuw – werd in de middeleeuwen speciaal muziek gecomponeerd. Dirigent Rens Tienstra (gepromoveerd op het Nederlandse gregoriaans) bracht een deel van deze muziek twaalf jaar geleden weer boven water. Inmiddels bracht de Schola dit repertoire veelvuldig ten gehore, van Jeroens thuisland Ierland tot aan de Abdij van Egmond.
 
Dit jaar werd het volledige repertoire voor Jeroen teruggevonden in een manuscript uit Leiden: uitgebreide gregoriaanse gezangen, een ware muzikale schat. De Schola heeft een deel ervan alvast gestudeerd en zal deze 17 augustus, na ruim 600 jaar, weer laten klinken.
 
De Schola zingt de Vespers op Jeroens feestdag, 17 augustus, om 19.00u in de RK St.-Jeroenskerk. Dit is ook de kerk waar Jeroens overblijfselen rusten. Eenieder is van harte welkom om Noordwijks muzikale erfgoed te ervaren.
 
Dirigent Tienstra en de Schola zullen later dit jaar de nieuw ontdekte muziek ontsluiten tijdens de traditionele Najaarslezing, op 10 november in de Oude Jeroenskerk.

Lees meer: BlikOp Noordwijkerhout - Nieuws
Bron: BlikOp Nederland
Under Creative Commons License: Attribution No Derivatives

 • Hits: 1

Cursusfolder kerkmuziek 2023-2024 is gepubliceerd

Op de website Kerkmuziekopleiding https://www.kerkmuziekopleidingen.nl/cursussen.php treft u de nieuwe cursusfolder 2023-2024 aan. Er zijn korte cursussen van een paar bijeenkomsten en meerjarige opleidingen voor organist (cursussen op drie niveaus), koordirigent (cursussen op drie niveaus), cantor, koorzanger en voorganger. Het cursusseizoen loopt van oktober tot juli van elk jaar. Iedereen kan zich inschrijven als cursist/student.

 • Aanmelding bij voorkeur vóór 5 oktober 2023.
 • Er is een introductiebijeenkomst op zaterdag 7 oktober 2023, 14.00-15.30 uur op de cursuslocatie
 • Aansluitend aan de eerste cursusbijeenkomst en alleen bedoeld voor dirigenten en organisten.
 • Hits: 1

In memoriam | Ton Peters ofm (1941-2023)

Op 25 februari is op 81-jarige leeftijd overleden minderbroeder en priester Ton Peters. Na zijn intrede bij de franciscanen en zijn priesterwijding specialiseerde hij zich in Nijmegen in het vak liturgie. Gedurende zijn werkzame leven was hij enerzijds actief als priester in het basispastoraat anderzijds bekleedde hij tal van functies op bestuurlijk niveau, zowel binnen zijn congregatie als op diocesaan en kerkprovinciaal niveau. Hij was ook werkzaam op het terrein van toerusting en vorming in het aartsbisdom en het bisdom Rotterdam. In de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging was hij zowel actief als ook bestuurslid in het aartsbisdom als in het hoofdbestuur en dagelijks bestuur van de NSGV.

 • Hits: 3

Kroningsmuziek Koning Charles III en Koningin Camilla

Op 6 mei 2023 werden Koning Charles III en Koningin Camilla officieel gekroond in de Westminster Abbey in Londen. Tijdens deze ceremonie was heel veel muziek te horen. De Britse vorst heeft zelf twaalf nieuwe composities voor zijn kroning laten componeren. Zes voor orkest, vijf voor koor en één voor orgel, allemaal van bekende Britse componisten.
- Andrew Lloyd Webber: Coronation Anthem
- Patrick Doyle: Coronation March
- Iain Farrington: Voices of the World
- Judith Weir: Brighter Visions Shine Afar
- Sarah Class: Sacred Fire
- Nigel Hess: ‘Be Thou my Vision
- Triptych for Orchestra’
- Paul Mealor: Coronation Kyrie
- Tarik O’Regan: Agnus Dei
- Roxanna Panufnik: Sanctus
- Thompson/Williams: ‘Be Thou my Vision
- Triptych for Orchestra’
- Debbie Wiseman: ‘Alleluia (O Clap your Hands)'
- Debbie Wiseman: ‘Alleluia (O Sing Praises)’

Voor het bestellen van deze muziek bij de KCZB.

 • Hits: 2

Kies uw mooiste lied van Willem Barnard

in wind en vuur willem barnardWat is volgens u het mooiste lied van de kerklieddichter Willem Barnard? Is het bijvoorbeeld Lieve Heer, gij zegt ‘kom’ en ik kom, Een zaaier ging uit om te zaaien of De eersten zijn de laatsten? Of is er een ander lied dat uw hart raakt? Doe mee met de verkiezing van ‘Het Mooiste Barnardlied’! De verkiezing vindt plaats bij gelegenheid van het verschijnen van Barnards verzamelbundel In wind en vuur - Alle liederen op 23 april, en duurt tot en met 15 augustus, de geboortedag van Willem Barnard (1920-2010). In september wordt het winnende lied bekendgemaakt. Stem vanaf 23 april voor uw lied op www.mooistebarnardlied.nl. Op deze site vindt u alvast tien topliederen, die u kunt luisteren of lezen. U kunt ook uw eigen keuze insturen: een lied dat volgens u in deze lijst thuishoort. Doe mee, en maak kans op een mooie prijs. Onder alle indieners verloot de uitgever Skandalon de driedelige uitgave In wind en vuur - Alle liederen t.w.v. 175 euro (of u ontvangt het aankoopbedrag terug). Voor meer info over In wind en vuur: zie www.skandalon.nl/barnard. ‘Het Mooiste Barnardlied’ is een samenwerking van KRO-NCRV, Nederlands Dagblad, Heilig spel, Muziek en Liturgie, Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging, Stichting Kerkmuziek Netwerk (Kerkliedwiki), Stichting De Vertaalslag (Sytze de Vries) en uitgeverij Skandalon.

 • Hits: 3

Download nu gratis bladmuziek en mp3 bestanden van de website gregoriusblad.nl

Website GregoriusbladOp de website gregoriusblad.nl van het Gregoriusblad, hét tijdschrift over liturgische muziek, waar iedere kerkmusicus een abonnement op moet hebben, zijn vanaf heden extra bladmuziek voor download en mp3-bestanden beschikbaar exclusief voor abonnees van het Gregoriusblad.

 1. Op de website worden separate koorpartijen gepubliceerd bij composities die in de muziekbladen bij het Gregoriusblad zijn gepubliceerd, evenals ‘ad libitum’ partijen en bijvoorbeeld muziekgravures met eenstemmige zettingen van volkspartijen te gebruiken in orden van dienst voor liturgievieringen. Dit bestand wordt constant aangevuld.
 2. Waar mogelijk zullen mp3 bestanden worden gepubliceerd zodat u een klankbeeld kunt vormen van de composities. Deze optie is extra handig voor beginnende dirigenten die niet direct een klankvoorstelling hebben van een complete partituur. Het betreft digitale gesampelde opnamen die slechts een klankbeeld willen weergeven, het zijn geen akoestische life opnamen. De eerste geluidsbestanden zijn nu beschikbaar.
 3. Daarnaast zijn er ook echte akoestische opnamen beschikbaar bij al eerder gepubliceerde composities in de muziekbladen.
 4. Er worden ook nieuwe composities gepubliceerd die nog niet eerder zijn verschenen.
 5. Er zullen soms nieuwe gravures worden gepubliceerd van reeds gepubliceerde composities in de muziekbladen waarin (helaas) soms errata voorkomen.

Voor deze extra service is een account vereist. U krijgt (als abonnee) een gratis account voor toegang tot het platform via gregoriusblad.nl/gb-platform. Neem nu een abonnement op het Gregoriusblad! Het blad, met de muziekbladen, behoort tot het ‘standaard-gereedschap’ van een kerkmusicus. De kosten zullen veelal vergoed worden door uw parochiebestuur.

 • Hits: 3

Nieuwe secretaris DISG | Gewijzigd mailadres aanvragen onderscheidingen

Al wat langer was de positie van secretaris in het bestuur van de DISG vacant. Het bestuur is verheugd dat mevrouw Marianne Koster-de Graaf zich bereid verklaard heeft om deze vacature in te vullen. Met ingang van 1 mei 2023 is zij benoemd door de bisschop van Rotterdam voor een eerste periode van vier jaar tot lid van het bestuur, tevens secretaris.

Aanvragen voor onderscheidingen etc. dienen met ingang van heden weer te worden gericht aan de secretaris, te bereiken via het mailadres: secretaris.disg@bisdomrotterdam.nl.

 

 • Hits: 4

Orgelconcert serie 2023 van start in de Maria van Jessekerk te Delft

OrgelserieOp zondag 16 april om 15.00 uur gaat de nieuwe orgelconcertserie in de Maria van Jessekerk van start met een concert van de vaste organist Petra Veenswijk. De organisatie is zeer verheugd om weer een aantal prominente organisten uit binnen- en buitenland te hebben kunnen vastleggen voor een orgelconcert waaronder van de internationale Parijse top organist David Cassan. Ook zijn er weer de vaste themaconcerten waaronder de “Nacht van Bach”, een Requiemconcert van Duruflé en het Adventsconcert. In het monumentenweekend op 9 september a.s. is er tevens de Nationale orgeldag die dit jaar wordt gehouden in Delft. Het afsluitend concert wordt gegeven in de Maria van Jessekerk om 16.00 uur door de eigen organist Petra Veenswijk. De toegang voor deze concerten is 10 euro per persoon (kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang). Meer informatie over het orgel en concerten is te vinden op de website: veenswijkorgel.nl
 • Hits: 38

Nederlands Gregoriaans Festival ‘s-Hertogenbosch van 9-11 juni 2023

Nederlands Gregoriaans Festival

Een heel weekend genieten van alles wat het gregoriaans te bieden heeft. In cursussen, symposium, meezing-activiteiten, masterclass op het orgel, theatervoorstellingen en natuurlijk concerten door nationale en internationale gezelschappen.

De vrijdag staat in het teken van leren en educatie. De deelnemers aan de driedaagse cursus voor gevorderde zangers onder leiding van Eugeen Liven d’Abelardo beginnen dan aan de muziek die voor het feest voor Corpus Christi is geschreven. Zowel oude misgezangen als later gecomponeerde gezangen zullen daar klinken.

Het symposium dat ook die dag wordt gehouden buigt zich over de vraag: Is gregoriaans nou eeuwigdurend of tijdgebonden? Sprekers van de dag zijn dr. Rens Tienstra, dr. Franco Ackermans en prof. dr. Marco Mostert.

Middelbare scholieren uit de regio’s Den Bosch en Breda krijgen een rondleiding door het Noordbrabants Museum, bezoeken de broederschapskapel in de Sint Jan en het Zwanenbroedershuis en gaan vervolgens met Grego-Rap en Grego-gaga aan de slag in workshops in het Stadsklooster San Damiano en de Sint Cathrien.

In de avond is het openingsconcert door de prachtige stemmen van vrouwenensemble Discantus uit Parijs.

De zaterdag is “officiedag”. Vanaf 05.15 klinken de getijdengebeden in de Sint Jan en in de kerk van San Damiano. In de ochtend verzorgt Marcel Verheggen een masterclass op het Vollebregt orgel in de Sint Cathrien. In de middag kan iedereen zelf meezingen, bij de Grote Kring bijeenkomst of bij de Sing In onder leiding van Ad Vesperas. Na de broederschapsmaaltijd in de Grote Kerk is het tijd voor maar liefst 2 concerten: Voces Caelestes en cellist Wilma Pistorius verzorgen de completen waarbij naast het gregoriaans ook het Requiem voor Cello Solo van Peter Sculthorpe klinkt. Vervolgens wordt tijdens het nachtofficie de film Into great silence vertoond, waarbij het Bossche ensemble Capella Pratensis met gregoriaans en vroege meerstemmige zang de beelden zal ondersteunen.

Op zondag staat de ochtend in het teken van Sacramentsdag en zijn er op verschillende plekken vieringen. Om 14.00 uur is de theatervoorstelling Missa Homo Sacer van Timo Tembuyser te bekijken in de Sint Cathrien. Om 15.00 uur speelt meesterverteller Eric Borrias in de Bouwloods voor kinderen van 8 tm 11 jaar. Het slotconcert wordt verzorgd door het Vlaamse Psallentes.

Meer info: gregoriaans-platform.nl/nederlands-gregoriaans-festival/.
Tickets: mailto:tickets@gregoriaansfestival.nl.

 • Hits: 7

Heilig spel, nieuw tijdschrift voor rituelen, liturgie en spiritualiteit

Heilig SpelHeilig spel is ontstaan uit een fusie van de voormalige tijdschriften Laetare (r.-k.-k.) en Vieren (protestant). Dit oecumenisch tijdschrift zal vijf keer per jaar verschijnen en is een uitgave van de Stichting Eredienstvaardig en wordt uitgegeven door uitgeverij Abdij van Berne, Heeswijk-Dinther.

De artikelen in het tijdschrift willen verdieping bieden, naast actuele en praktische informatie. De meerwaarde van Heilig spel ligt onder andere in een aanvullend werkschrift bij iedere aflevering met gebeden, gedichten, muziek en creatieve suggesties voor de liturgie in de diverse christelijke kerken. Ook wordt een aantal zeer gewaardeerde rubrieken uit Vieren en Laetare, zoals de heiligenverhalen en het liturgisch leesplankje, voortgezet. Heilig spel richt zich zowel op professionals als vrijwilligers in de kerken, zoals theologen, geestelijk verzorgers, kerkmusici, kerkelijke werkers, liturgiewerkgroepen en docenten van hogescholen en universiteiten.
Theoloog Ekkehard Muth, oud-hoofdredacteur van Laetare, is de nieuwe hoofdredacteur van Heilig spel.
Voor abonnementen en meer informatie kijk op heiligspel.nl.

 • Hits: 8

Evensong Festival op 10 juni 2023 in de Kloosterkerk (Den Haag)

Een ‘fresh expression’ voor de choral evensong als kunstvorm - 10 juni 2023  Evensong Festival in de Kloosterkerk (Den Haag)

Liefhebbers van Anglicaanse koormuziek kunnen meezingen, luisteren en genieten tijdens het Evensong Festival op zaterdag 10 juni 2023 in de Kloosterkerk Den Haag. Deze feestelijke en inspirerende muziekdag is bedoeld voor iedereen die nader kennis wil maken met de 'choral evensong', een traditie uit de Anglicaanse kathedralen. De dag wordt georganiseerd in het kader van het 100-jarig jubileum van het Kloosterkerkkoor in samenwerking Stichting Chorale Haganum. De artistieke leiding is in handen van Daniel Rouwkema.

In veel Anglicaanse kathedralen vinden dagelijks getijdengebeden plaats. De choral evensong is een gezongen gebed op de grens tussen middag en avond en vormt een rustpunt aan het einde van een intensieve dag. De klanken nodigen uit om troost te ervaren, ook voor wie niet gelovig is. Het bijwonen van een choral evensong heeft grote aantrekkingskracht op mensen. Het appelleert dan ook aan spirituele verlangens van iedereen die luistert of meezingt.

Wat de choral evensong in liturgisch opzicht bijzonder maakt is dat de lofzang van Maria centraal staat in combinatie met de chant: het meerstemmig reciteren van onberijmde psalmen. Ook het 'Onze Vader' klinkt op muziek, als onderdeel van een beurtzang tussen voorzanger en koor, waarin gebedsintenties ten gehore gebracht worden.

De choral evensong maakt de laatste jaren steeds vaker de cross-over naar diverse binnenstadkerken en kerkkoren in Nederland. De choral evensong inspireert aan deze zijde van de Noordzee tot nieuwe gebeden, teksten en muzikale uitingen.

Tijdens het Kloosterkerk Evensong Festival nemen grote namen uit de Engelse en Nederlandse kerkmuziek ons mee in betekenis en potentie van de choral evensong voor Nederland.

De Britse cantor en organist dr. Barry Rose (OBE), bekend van St. Pauls Cathedral te Londen vertelt over zijn jarenlange ervaring en neemt ons mee in de fijne kneepjes van de koorzang. Hij was cantor tijdens de huwelijkssluiting van toenmalig Prince Charles en Lady Diana Spencer + in 1981.

De bekende Nederlandse kerkdichter ds. Sytze de Vries vertelt hoe de Engelse kerkliederen en hymnen hem inspireren tot een vertaalslag naar het Nederlands. Wat is er nodig om tot een goede vertaling te komen. Hoe kan de dichter de vondsten uit de oorspronkelijke tekst omvormen tot nieuwe vondsten?

Kerkmusicus en componist Daniël Rouwkema, geeft uitleg en leiding aan het meerstemmig reciteren van de onberijmde tekst van psalm 89. Hij brengt de klankkleur van de aanwezige zangers samen op het ritme van de chant in het Engels en Nederlands. Rouwkema heeft jarenlange ervaring als voorzanger van het kathedrale koor van Chester Cathedral en als Master of Music in de St. George te Belfast. Hij laat zich voor zijn composities graag inspireren door de muziek van Herbert Howells + en John Rutter. Op dit moment is hij onder meer cantor van het Kloosterkerkkoor en artistiek leider van Chorale Haganum, Vocaal Ensemble Magnificat (Emmen), Choral Voices (Groningen) en Schola Davidica (Utrecht).

Theoloog, kerkmusicus, wetenschapper en auteur dr. Hanna Rijken promoveerde in 2017 op de Evensongliturgie, schreef het boek 'Choral Evensong in de praktijk' en is initiatiefnemer van de Choral Evensong & Pub in Utrecht. Zij gaat in op de praktische toepassing van de Evensong aan de hand van gezongen voorbeelden. Ook vertelt zij over de oorspronkelijke en spirituele betekenis van Evensong en de betekenis die Evensong kan hebben voor het kerkelijk leven in Nederland.

Pieter Oussoren is in Nederland vooral bekend van de Naardense Bijbel. Hij heeft jarenlange ervaring in het Citypastoraat in Nederland. Hij neemt deelnemers mee naar de diepere lagen van de tekst van de psalm.

Rienk Lanooy is predikant van de Kloosterkerk en gastheer. Hij heeft onder meer gewerkt in Parijs en vertelt over de betekenis van de Evensong in het liturgische leven van de Kloosterkerk.

Geerten van de Wetering, de organist van de Kloosterkerk, zit tijdens het festival achter de toetsen van het bekende Marcussenorgel en zorgt voor de muzikale ondersteuning, illustratie en omlijsting. Geerten van de Wetering is organist, dirigent en artistiek adviseur. Naast optredens als solist combineert hij het instrument graag en regelmatig met andere kunstvormen, zoals dans, film, elektronische muziek of video-art. In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem.

Alle aanwezigen worden op diverse momenten uitgenodigd om mee te zingen.

Kom meedoen!

Locatie:                            Kloosterkerk, Lange Voorhout 4, Den Haag.
Wanneer:                         Zaterdag 10 juni 2023, 10:00 tot 18:00
Kosten deelname:           € 27,50 (inclusief lunch, koffie/thee en borrel)
Aanmelding:                    https://www.kloosterkerk.nl/evensong-fesitval-10-juni-2023/

 • Hits: 8

Johannes Passion van Georg Gebel door Rotterdams Barok Ensemble op 25 maart 2023

Het Rotterdams Barok Ensemble voert op zaterdag 25 maart 2023 de Johannes Passion van Georg Gebel uit. Een bijzonder concert want dit stuk is pas recent weer ontdekt en nog niet vaak in Nederland uitgevoerd.
Georg Gebel is een tijdgenoot van J.S. Bach. Door de overmacht van de grote drie - Bach, Telemann en Händel - is hij ten onrechte onbekend gebleven. De Johannes Passion die hij geschreven heeft zit vol prachtige aria's, koren en koralen en is eeen juweeltje. Gebel koos daarbij dezelfde passages uit het Johannes evangelie als Johann Sebastian Bach.
Georg Gebel werd in Breslau geboren als zoon van een organist. Zijn opleiding kreeg hij aanvankelijk thuis, zijn vader stimuleerde de muzikale opvoeding van de jonge Georg, die op zijn derde klavecimbel speelde en een wonderkind was. In de volgende nieuwsbrief meer over deze componist.
Noteer 25 maart 2023 in uw agenda en bestel hieronder uw kaarten! Het concert zal plaatsvinden in de Oude Kerk in Rotterdam Charlois.

KAARTVERKOOP EN CONCERTLOCATIE
Kaarten voorzijn verkrijgbaar via deze deze link.
€ 25 voor volwassenen
€ 15 voor jongeren van 13 t/m 25 jaar
€ 0,01 kinderen tot en met 12 jaar

Datum: Zaterdag 25 maart 2023
Locatie: Oude kerk Charlois, Charloisse Kerksingel 35, 3082 DA Rotterdam
Aanvang: 20.00 uur

PROGRAMMA:

Georg Gebel
Johannespassion
Passiemuziek in 6 delen voor solostemmen, koor en orkest

Edward Leach, tenor, Evangelist
Lauren Armishaw, sopraan
David Cohen, alt
Jussi Lehtipuu, bas, Pilatus
Matthijs Mesdag, bas, Jezus

Rotterdams Barok Ensemble
Barokorkest Florilegium Musicum

Dirigent: Benjamin Bakker

 • Hits: 9

‘De liefde woont in alles’ - een spel voor stemmen over het leven en werk van Hildegard von Bingen in Capelle a/d IJssel op 2 maart 2023

De liefde woont in alles: een spel voor stemmen over het leven en werk van Hildegard von Bingen met beeld, geluid en koorzang, geschreven door Jan van der Zee.
Hildegard von Bingen componeerde meer dan 75 uitzonderlijke liederen, ze kreeg tal van visioenen die ze verwerkte in drie omvangrijke werken - in vele opzichten nu nog actueel, en die nog steeds velen inspireren. Ze schreef over geneeskunde en voedingsleer, ze hield zich bezig met zielzorg, ziekenzorg, kloosterleven en politiek. Ze correspondeerde (en conflicteerde!) met pausen, geleerden en zelfs keizer Frederik Barbarossa.
Hildegard von Bingen (1098-1179), abdis en mystica, sprak bijna een millenium geleden al van een tempus mulieres: tijdperk van de vrouw. Ze kon zich meten met de grote mannen van haar tijd en leverde (…) een belangrijke bijdrage aan de vrouwenemancipatie. In mei 2012 werd ze door paus Benedictus XVI heilig verklaard.

"Mijn fascinatie voor de persoon en het werk van deze grote, betekenisvolle vrouw heeft geleid tot een tekst in dialogen: ‘De Liefde woont in alles’. Ik heb het genoemd ‘Een Spel voor Stemmen’: acht personages in een voorstelling met beeld en geluid. De schola Deo Sacrum (foto) omlijst de voorstelling met liederen van Hildegard.”
Jan van der Zee, musicus en tekstschrijver, v/h docent Nederlands

Donderdag 2 maart 2023 St. Paulus' Bekeringkerk, Merellaan 352, Capelle a/d IJssel. Inloop 19:30 uur Aanvang 20:00 uur. Na afloop drankje. Toegang vrij, graag uw gift na afloop.

http://www.christoffelparochie.nl/index.php/16-paulus-nieuws/1024-de-liefde-woont-in-alles?highlight=WyJoaWxkZWdhcmQiXQ==

 • Hits: 52

Parochiekoor Cantemus Domino in Honselersdijk bestaat dit jaar 100 jaar!

Het Parochiekoor Cantemus Domino van O.L.Vrouw van Goeden Raad in Honselersdijk vierde zijn 100-jarig bestaan samen met verschillende gastkoren met zang en orgelspel in hun kerk O.L.Vrouw van Goeden Raad in Honselersdijk.

Op 28 augustus 2022 kwam het Parochiekoor van Wateringen om samen te zingen. Het was een feestelijke viering met zo’n groot koor. De Mis van Griesbacher werd ten gehore gebracht. Met het Parochiekoor Deo Sacrum uit Poeldijk is op 25 september de Missa Pontificalis van Perosi gezongen. Het Liturgisch koor Cantate Domino uit Den Haag kwam op 2 oktober, waarbij de Herz Jesu Festmesse van Gruber en het motet Cantemus Domino van Aart de Kort werden gezongen. Op 16 oktober kwam het Westlandse koor Esperança samen zingen met Cantemus Domino.

De Messe Brève van Gounod werd op 6 november samen gezongen met het Parochiekoor Cantemus Domino uit Naaldwijk. Het Middenkoor Medea uit Monster was op 13 november te gast. Samen werd een prachtige mis, het lied Siyahamba en We are marching in the Light of God gezongen. Tenslotte werd op het Hoogfeest van Christus Koning op 20 november het feestjaar afgesloten, samen met het Rouw- en Trouwkoor Jubilate van de O.L.Vrouw van Goeden Raad.

Het is een prachtig feest geworden: samen zijn we kerk!
Jeanet van der Helm-Lipman

 • Hits: 10

Wil Bol 40 jaar dirigent kerkkoor Cantemus Domino in Honselersdijk

Wil BolOp 1 mei 2022 werd met een plechtige viering herdacht dat Wil Bol 40 jaar dirigent van het kerkkoor Cantemus Domino is. De kerk van Onze Lieve Vrouw van Goeden Raad in Honselersdijk was goed gevuld, mede door de voorganger pastoor Steenvoorden, die ook z’n geboortedag vierde, 61 jaar geleden. De pastoor verwelkomde de jubilaris, zijn vrouw Marlies en hun kinderen en kleinkinderen. Maar ook wethouder van cultuur Piet Vreugdenhil, het gastkoor Cantate Domino uit Den Haag en de andere genodigden. Uitgevoerd werd de Missa Pontificalis van Lorenzo Perosi, wat prachtig klonk met zo’n groot koor.

Het was muisstil toen Wil z’n dochter Melisande het Ave Maria zong. Het was een feestelijk begin van een prachtig dag….. Na afloop werd de dirigent in het zonnetje gezet door pastoor Steenvoorden met lovende woorden, dat het ’n heel bijzondere mijlpaal is en dankbaar voor zijn inzet voor de kerkmuziek en mocht hij de parochiekaars ontvangen. Daarna werd het lang zal hij leven gezongen voor de pastoor z’n verjaardag en voor Wil Bol, waarna de pastoor naar Naaldwijk ging omdat hij daar om 10.30 u moest voorgaan.

Ruud van der Zalm verzocht alle mensen om nog even te gaan zitten en nodigde wethouder van Cultuur Piet Vreugdenhil uit, die de jubilaris toe sprak. Hij vond het een feest om er bij te mogen zijn, de blije ontvangst hier en de verbondenheid met de burgerlijke gemeente en de kerkelijke gemeente en hoopte dat dat nog lang zo mag blijven. Ook was hij dankbaar voor de liefde voor de religieuze muziek die Wil heeft en voortzet. Als dank bood hij Wil en Marlies een prachtige bloemenmand aan.

Toen sprak de voorzitter van het koor, Cock Damen, de jubilaris toe. Ook hij is Wil dankbaar dat hij het repertoire aan past aan de stemmen en mogelijkheden van ons koor. Een gevleugelde uitspraak van Wil is “Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat”. Als dank mocht hij van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging een mooie sculptuur en het Ere-diploma als waardering en dankbaarheid ontvangen. Dus een blijvend teken voor inzet en verdiensten. Geen medaille, omdat hij die allemaal al heeft ontvangen in die jaren als zanger en dirigent.

Ruud van der Zalm, vicevoorzitter van de parochie de parochiegemeenschap, was de laatste spreker. En ook hij bedankte Wil voor z’n liefde voor de kerkmuziek en speciaal het Gregoriaans en voor alles wat hij voor ons koor doet. Hij overhandigde hem ’n beeldje van een dirigent. Daarna was er koffie met gebak voor het koor en de genodigden in de pastorie dat later werd voortgezet bij de Fam. Treffers op uitnodiging van Wil en Marlies wat erg gezellig was.

foto en tekst: Jeanet van der Helm-Lipman

 • Hits: 10

Gregoriaanse Kring Rotterdam

In november 2022 is er een Gregoriaanse kring gestart in Rotterdam.  Een Gregoriaanse Kring bestaat uit een groep liefhebbers van het gregoriaans, die eenmaal per maand samenkomt om zich zingend te verdiepen in het gregoriaanse repertoire, behorend bij de betreffende periode van het kerkelijk jaar. Een Gregoriaanse Kring geeft geen uitvoeringen.  Op dit moment zijn reeds Kringen in Utrecht, ’s-Hertogenbosch, Culemborg, Groningen (i.o.), Eindhoven en Nijmegen (gregoriaans-platform.nl > Gregoriaanse Kring).

Er wordt gezongen met aandacht voor onder andere de relatie van tekst en muziek, het tekstritme en de neumennotaties van de oude handschriften. Het zingenderwijs  bestuderen van de gezangen staat echter centraal. Er wordt niet naar een uitvoering toegewerkt.

De zangers krijgen van tevoren bladmuziek via e-mail toegestuurd en worden gevraagd zich thuis voor te bereiden. Hoewel er geen toelatingseis is, wordt van de deelnemers verwacht dat zij enige ervaring hebben met het zingen van gregoriaans of bereid zijn zich hierin te verdiepen.

In Rotterdam komt de Kring iedere laatste zaterdag van de maand bijeen.
Tijd: van 9:45 tot 12:30 uur
Plaats: Eendrachtskapel, Eendrachtsstraat 95 Rotterdam

De Gregoriaanse Kring Rotterdam staat onder leiding van Ed Catijn. 

Meer informatie of aanmelding? Mail naar ed.catijn@me.com of bel 06 384 56 55.

 • Hits: 13

Kinderkoor De Vrolijke Noot uit Katwijk ontroert in Sint-Janskathedraal Den Bosch

De Vriendelijke Noot
Zaterdag 8 oktober 2022 was het zover, veertig koorleden van De Vrolijke Noot gingen een échte koorreis maken naar Den Bosch om daar op uitnodiging te zingen. Er vertrokken maar liefst twee bussen, één met koorleden en begeleiding en één vol met parochianen en (groot)ouders! Bij het 15-jarige koorjubileum november 2021 nodigde Vincent Blom, de plebaan van de Sint-Janskathedraal uit Den Bosch, namelijk dit koor uit om als jubileumcadeautje een keer te komen zingen in deze schitterende kathedraal. Jaarlijks komen hier ongeveer één miljoen bezoekers over de drempel, kerkgangers en toeristen uit binnen- en buitenland.
v

De kinderen brachten eerst een bezoek aan kasteel Heeswijk in Heeswijk Dinther voor een heerlijke rondleiding. Het kasteel waar zelfs de Franse Zonnekoning een avond had geslapen. Daarna werd er doorgereisd naar de prachtige Sint-Janskathedraal. Imponerend voor alle kinderen, maar ook voor de meegereisde supporters. Zij waren in Den Bosch begonnen met een rondvaart welke je natuurlijk alleen maar af kon sluiten met een stevige hap in de enige echte Bossche bol en die verdween dus met smaak rap van ieders schoteltje. Daarna vertrokken ook zij naar de kathedraal in het zonnige Den Bosch. Kippenvel bij kerkgangers en toeristen Dirigente Agnes Bol van kinderkoor De Vrolijke Noot: "Bij het inzingen kregen we direct kippenvel bij het geluid wat er klonk. Wauw!"


Er waren ook heel wat mensen die deze viering om 12.30 uur bijwoonden. Met daarnaast alle toeristen die ondertussen doorlopend de schitterende kathedraal bezochten en daar plots onze kinderen hoorden zingen. Heel veel filmpjes en foto’s werden er van ze gemaakt. In welke plaatsen in Nederland en in het buitenland zullen deze wel niet worden vertoond? Na afloop van de viering liepen het kinderkoor met de plebaan en broeder Jan van het klooster in optocht naar de Mariakapel waar alle kinderen een kaarsje mochten opsteken en waar nogmaals het meerstemmige ‘Avé Maria’ door de kinderen werd gezongen. Veel mensen stonden daar met de tranen in hun ogen.” Na de viering werden de kinderen getrakteerd op pannenkoeken in de plebanie en een beklimming van de toren van de Sint-Janskathedraal.

In de toren

Na afloop kregen de kinderen ook een torendiploma. De supporters genoten ook met volle teugen van de viering waarna zij een lunch nuttigden en een bezoek brachten aan het stadsklooster Damiano met broeder Jan. Rond half zes arriveerde iedereen weer in Katwijk met een prachtige herinnering aan deze dag! De Vrolijke Noot Voor meer informatie over De Vrolijke Noot, kijk maar op hun Facebookpagina ‘Kinderkoor De Vrolijke Noot’ en hun website www.devrolijkenoot.be. Op de parochiële website www.joannesdedoper.nl komt u in de rubrieken ‘Fotogalerij’ en ‘Filmpagina’ wat foto’s en filmpjes van deze unieke koordag van De Vrolijke Noot tegen. De viering is terug te bekijken op Youtube.

foto's: Astrid van der Valk

 • Hits: 11

Een nieuw oud orgel voor de Willibrorduskerk in Wassenaar

Op donderdag 29 september werd het Adema/Vermeulen orgel van de St.-Willibrorduskerk te Wassenaar officieel opgeleverd. Het orgel werd uitgebreid besproken in het Gregoriusblad van juni 2022. Bij het ter perse gaan van dat nummer waren er nog geen klankvoorbeelden beschikbaar.  Een eerste klankindruk van een aantal registercombinaties is nu beschikbaar: https://gregoriusblad.nl/nieuws/willibrorduskerk-wassenaar. Het orgel wordt bespeeld door Cees van der Poel die namens de Katholieke Klokken- en Orgelraad (KKOR) als adviseur betrokken was bij dit project.

 • Hits: 35

Orgelkids wint prijs voor Religious Heritage Innovator of the Year

OrgelkidsOrgelkids van het Kerkmuziek Netwerk Nederland is op woensdag 30 november 2022 door de jury van Future for Religious Heritage (FRH) geselecteerd als Religious Heritage Innovator of the Year. Orgelkids brengt kinderen op een zeer aansprekende manier in contact met orgelpijpen: met een orgel bestaande uit 128 houten onderdelen, die de kinderen zelf in elkaar moeten zetten. Eenmaal gebouwd is dit houten orgel in staat om muziek te produceren. De unieke methodiek van Orgelkids is ontstaan in 2009 in Nederland maar is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die aanwezig is in meer dan 20 landen. Orgelkids is begonnen op initiatief van amateurorganist Lydia Vroegindeweij en maakt sinds 2013 onderdeel uit van het Netwerk Kerkmuziek Nederland. 

De prijs werd op 9 mei 2022 gelanceerd met als doel uitmuntendheid te vieren en de beste praktijken in de bescherming, verbetering en promotie van Europees heilig erfgoed te benadrukken. De eerste editie is gewijd aan het thema duurzaamheid, een van de vijf pijlers van het actiekader voor cultureel erfgoed van de Europese Commissie. De vijf geselecteerde projecten illustreren de verschillende facetten van duurzaamheid en laten zien dat innovatie niet digitaal hoeft te zijn. FRH hoopt dat deze opmerkelijke voorbeelden zullen dienen als inspiratie voor de culturele sector en als bewijs van de inspanningen die erfgoedorganisaties leveren om een duurzamere toekomst voor cultureel religieus erfgoed te garanderen. De prijsuitreiking van de religieuze erfgoedvernieuwer van het jaar vindt plaats in Lund, Zweden, op 21 april 2023 tijdens de 2023 FRH Biennial Conference "European Sustainable Religious Heritage".

 • Hits: 10

Opnamen proprium Graduale Novum

Graduale NovumLiborius Lumma, hoogleraar liturgie in Innsbruck (Oostenrijk) en bestuurslid van de Duitse afdeling van de Associazione Internazionale Studi di Canto Gregoriano, publiceert op de website https://www.praytellblog.com/index.php/category/introitus/ commentaren bij de gregoriaanse introïtus op zondagen en feesten op basis van de gerestitueerde melodieën uit het Graduale Novum. Hij zingt de introïtus, geeft de vertaling (in het Engels incl. Bijbelse referenties), presenteert een volledig kopie van de betreffende bladzijde uit het Graduale Novum en geeft een korte analyse, zowel van de tekst als van de combinatie tekst-melodie.

 • Hits: 9

Kerkmuziekcongres Berlijn oktober 2022

In Berlijn vond op 21 en 22 oktober een groot kerkmuzikaal congres plaats. Het centrale thema van dit congres was de stelling ‘Kerkmuziek als kans voor maatschappij, cultuur en kerk’. Ook voor de Nederlandse situatie bevat dit congres een hoop stof tot nadenken. Een uitgebreid verslag, alsmede livestreams zijn terug te zien op https://www.musikrat.de/musikpolitik/kirchenmusik/kirchenmusik-kongress-2022.
Interessant zijn de 10 resoluties die zijn aangenomen tijdens dit congres, zie https://www.musikrat.de/fileadmin/user_upload/DMR_Resolution_Kirchenmusik_als_Chance_für_Gesellschaft__Kultur_und_Kirche_221022.pdf. Ook de uitkomsten van de diverse werkgroepen die tijdens dit congres vergaderden zijn beschikbaar via https://www.musikrat.de/fileadmin/user_upload/DMR_MV_2022_Kimu-Kongress_Ergebnisse_AG.pdf.

 • Hits: 9

Nieuwe uitgaven december 2022

Rens Tienstra, Lamentations from the Low Countries. A Performance Edition, Attwater Books, ISBN 9789403661032
Boek Lamentations TienstraOp verschillende momenten en plaatsen zijn uitgebreide muzikale formules (‘tonen’) gebruikt voor de gezongen gregoriaanse schriftlezing bij plechtige liturgische gelegenheden. Het meest bekend zijn de tonen die werden gebruikt voor de lezingen van de eerste nocturne van het nachtofficie tijdens het Triduüm Sacrum.
De eerste drie lezingen van elk nachtofficie zijn ontleend aan de Klaagliederen van Jeremia. Het boek dat Tienstra heeft gemaakt, biedt Klaagliederen zoals opgetekend in vijf bronnen uit de Lage Landen. Op dit moment zijn deze vijf bronnen de enige manuscripten uit de regio waarvan bekend is dat ze volledig genoteerde Klaagliederen bevatten. Hoewel hun aantal klein is, kunnen ze allemaal worden beschouwd als illustratief voor een bepaalde liturgische praktijk in de regio.
Het doel is van deze uitgave is om de bladmuziek beschikbaar en uitvoerbaar te maken voor een breder publiek. Dit boek zal bijdragen tot een beter begrip en waardering van het rijke muzikale erfgoed van de Lage Landen.

 M. Hoondert (red.) e.a. Een bruisend vat vol geest en leven. Bernard Huijbers 1922-2022

Boek over Bernard HuijbersDe muziek van Bernard Huijbers (1922-2003) wordt op veel plaatsen nog altijd graag gezongen, in Gezangen voor Liturgie staan 54 melodieën van zijn hand. Maar Huijbers was meer dan een componist, hij was ook een denker, vernieuwer en pionier. In dit boek, dat verschijnt bij gelegenheid van zijn 100e geboortejaar, komt hij naar voren als inspirator en stimulator voor ieder die wil blijven nadenken over liturgie, liturgische taal, liturgische en rituele muziek, de Godsvraag en de rol van de kerk in de huidige cultuur. Naast analyses van zijn werk bevat dit boek interviews met mensen die nauw met Huijbers hebben samengewerkt. In de jaren 1960 en 1970 werd hij bekend door zijn composities op liedteksten van Huub Oosterhuis. Door zijn toonzettingen kan hij beschouwd worden als een van de belangrijkste personen in de vernieuwing van de liturgie en de liturgische muziek in de tweede helft van de 20e eeuw in de lijn van het Tweede Vaticaans Concilie (1962- 1965). Ook internationaal had hij grote invloed, met name via de internationale studiegroep Universa Laus, waarvan hij in 1966 een van de oprichters was.

Abdijboek
De Intermonasteriele Werkgroep voor Liturgie (IWVL) beheert een uitgebreid en waardevol erfgoed van Nederlandstalige monastieke liturgische gezangen, met name in het Abdijboek en andere uitgaven. Deze uitgaven kunnen ook in parochies worden gebruikt waar men meer met cantores (voorzang) werkt/gaat werken in getijdenvieringen, of in stadskloosters waar men met vormen van koorgebed experimenteert. Op het internet is het Abdijboek aanwezig met een uitgebreidere presentatie op https://www.monasteria.org/iwvl/

 • Hits: 18

Gregoriaanse Kring Rotterdam

Op 26 november 2022 start in Rotterdam een ‘Gregoriaanse Kring Rotterdam’. 
Een Gregoriaanse Kring bestaat uit een groep liefhebbers van het gregoriaans, die eenmaal per maand samenkomt om zich zingend te verdiepen in het gregoriaanse repertoire, behorend bij de betreffende periode van het kerkelijk jaar. Een Gregoriaanse Kring geeft geen uitvoeringen. 
Op dit moment zijn reeds Kringen in Utrecht, ’s-Hertogenbosch, Culemborg, Groningen (i.o.), Eindhoven en Nijmegen (gregoriaans-platform.nl > Gregoriaanse Kring).

Er wordt gezongen met aandacht voor onder andere de relatie van tekst en muziek, het tekstritme en de neumennotaties van de oude handschriften. Het zingenderwijs 
bestuderen van de gezangen staat echter centraal. Er wordt niet naar een uitvoering toegewerkt.
De zangers krijgen van tevoren bladmuziek via e-mail toegestuurd en worden gevraagd zich thuis voor te bereiden. Hoewel er geen toelatingseis is, wordt van de
deelnemers verwacht dat zij enige ervaring hebben met het zingen van gregoriaans of bereid zijn zich hierin te verdiepen.
In Rotterdam zal de Kring iedere laatste zaterdag van de maand bijeenkomen.

Start: 26 november 2022.
Tijd: van 9:45 tot 12:30 uur
Plaats: Eendrachtskapel, Eendrachtsstraat 95 Rotterdam
De Gregoriaanse Kring Rotterdam staat onder leiding van Ed Catijn. 
Meer informatie of aanmelding? Mail naar ed.catijn@me.com of bel 06 384 56 55

 • Hits: 13

Scratchdag gemengd koor ‘Commune Psalmen’ op 8 oktober

Tijdens de scratchdag op zaterdag 8 oktober 2022 maakt u kennis met zeven nieuw gecomponeerde antwoordpsalmen die worden aangeduid met de term commune psalmen en twee nieuwe gezangen. De Latijnse term ‘commune’ (lett. gemeenschappelijk), wijst erop dat deze antwoordpsalmen gezongen kunnen worden op de gemeenschappelijke zondagen van een specifieke liturgische periode. De refreinen van deze composities zijn uniform getoonzet voor alle koortypen, zodat het volk altijd kan meezingen, ongeacht welk koor er zingt. U ontvangt alle koorzettingen op de scratchdag. Naast de commune psalmen worden ook nog twee nieuwe composities voor algemeen gebruik ingestudeerd.

Locatie: St. Paulus’ Bekeringkerk, Merellaan 352, Capelle aan den IJssel

 • Hits: 48