Studie- en instructiedag voor organisten in Oegstgeest en Wassenaar op 13 april 2024

DISGOp zaterdag 13 april 2024 organiseert de Diocesane Instelling Sint-Gregorius (DISG) voor Liturgische Muziek een studie- en instructiedag voor organisten over eenvoudige orgelkoralen bij melodieën uit de bundel GvL voor Advent, Kerst, Epifanie, Veertigdagentijd en Pasen.

De studiedag wordt geleid door Susanna Veerman, concertorganist en dirigent/organist van de St. Jacobus de Meerderekerk te Den Haag.
De studiedag vindt plaats op twee locaties waar

 • recent een orgel is gerestaureerd:
  Sint Willibrordus, Kerkstraat 77, 2242 HE Wassenaar;
 • een nieuw orgel is geplaatst:
  H. Willibrord, Rhijngeesterstraatweg 35, 2341 BR Oegstgeest.

Eerst komt in Wassenaar het Frans-Romantische repertoire aan bod, en daarna in Oegstgeest het barokke en klassieke repertoire.

De dag start om 9.15 u en eindigt rond 13.30 u.

Kosten € 10,- inclusief lunch, koffie/thee en hand-out, te betalen bij aanvang van de studiedag.
Aanmelden vóór 5 april 2024 bij voorkeur via digitaal formulier of per e-mail m.schaap@bisdomrotterdam.nl (vermeld naam en adresgegevens én naam van de parochie)

Meer informatie:
Nieuwsbericht 'Een 'nieuw' Adema-orgel voor de Willibrorduskerk in Wassenaar'
Nieuwsbericht 'B.A.G.-orgel Sint-Willibrorduskerk Oegstgeest 3 september ingewijd'

 • Hits: 15

R.K. Gemengd Koor St. Pancratius, te Sassenheim bestaat 170 jaar

St. Pancratiuskerk, SassenheimDit jaar bestaat het koor R.K. Gemengd Koor St. Pancratius, te Sassenheim, 170 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er op zondag 17 maart a.s. een feestelijk concert, waaraan naast het koor een aantal beroepsmusici hun medewerking zullen verlenen. Er zullen werken ten gehore worden gebracht van o.a. T.L. de Vittoria, J.S. Bach, A. Bruckner, alsmede Gregoriaanse gezangen en orgel- of pianowerken van o.a. A. Pärt, A. Guilmant en G.F. Händel.

Aan het concert werken mee het Gemengd Koor St. Pancratius, organist/pianist Maciej Wierzcholowski, violist Noah Eijl, sopraan Eva Klein, en het geheel staat o.l.v. dirigente/pianiste Kasia Przedcieczenska.
Datum: zondag 17 maart 2024 om 15:00 u.
Locatie: St. Pancratiuskerk, Hoofdstraat 188 Sassenheim.

 • Hits: 15

Zeven jubilarissen van koor St. Caecilia te Everdingen op 3 februari 2024

 

RK koor CaeciliaMaar liefst 7 jubilarissen van koor St. Caecilia werden op zaterdag 3 februari tijdens een feestelijke viering in de Petrus- en Pauluskerk te Everdingen door pastoor Meijer gehuldigd: Ans Vink, Trudy Verkerk en Joke Spithoven (40 jaar), Annie Burgers en Truus Wibbeke (50 jaar), Johan Teuben (12 ½ jaar), Theo Spithoven (70 jaar).

Ook het koor zelf vierde een jubileum: 50 jaar geleden werd het dameskoor opgericht, naast het al bestaande herenkoor. Alle leden van het koor ontvingen bloemen.
 • Hits: 16

Jaarprogramma Muziek in de St. Lambertuskerk te Rotterdam

Het jaarprogramma voor 2024 met bijzondere concerten en vespers is bekend.
2024 wordt geopend met een orgelvesper op 16 maart 2024.

Vier de namiddag met een Orgelvesper

Orgelvesper RotterdamRotterdam-Kralingen - Bij de Orgelvesper op 16 maart in de mystieke Sint Lambertuskerk, kan de bezoeker tot rust komen bij gebeden, lezingen én orgelmuziek. Organist Eric Koevoets laat ingetogen werken horen van Bach, Dupré, Lebrun en Langlais, die speciaal gecomponeerd zijn voor de lijdenstijd. De Orgelvesper begint om 16:30 uur en duurt tot uiterlijk 17:15 uur. De toegang is gratis met een collecte na afloop.

St.-Lambertuskerk, Oostzeedijk Beneden 1-3 te Rotterdam-Kralingen.

De deuren openen een half uur voor aanvangstijd. De beste parkeermogelijkheid (vrij parkeren) is bij ‘Arboretum Trompenburg’/ ‘Excelsior’ aan de Honingerdijk, 7 minuten lopen van de kerk verwijderd. Openbaar vervoer: tram 21 en 24 (halte Avenue Concordia) - metro (halte Voorschoterlaan). Het kan koud zijn in de kerk, dus draag warme kleding en neem eventueel een plaid mee.

Zie voor het programma van orgelwerken venster-op-muziek-lambertus.com/agenda.

 • Hits: 15

The Night of Creation

Liturgische dans & gregoriaanse zang rond de getijden van de nacht
in het Franciscushuis te Weert vrijdag 15 maart 2024 om 20.00 u
 
Franciscus-HuisNight of Creation is een dansvoorstelling en een nachtelijk getijdengebed. Onder de begeleiding van gregoriaans, gebeden, muziek en een soundscape en geholpen door videobeelden en textielinstallaties gaan drie dansers op zoek naar een nieuwe hymne voor de schepping. Dag en nacht, licht en donker, het zijn tegenstellingen die het christendom en zijn scheppingsmythen sterk hebben gekleurd. Meer nog, de westerse cultuur is doordrongen van een beeldtaal die het licht en het woord verkiest boven het duister en de materie. Het Woord was immers bij God. Overdag bracht Hij via onderscheid structuur aan in de schepping en op de zesde dag duidde hij de mens aan als zijn hoeder.

De huidige ecologische crisis wordt gezien als het gevolg van antropocentrische kijk op de natuur. In het licht van de westerse rationaliteit werd de aarde bestudeerd, bestuurd en bestookt. Vandaag leren we te luisteren naar de verschillende stemmen die tijdens de nacht hun eigen verhalen vertellen over Moeder Aarde. Deze choreografie is een structuur die verwarring brengt: die het onderscheid tussen het christelijk getijdengebed (de heiliging van de dagen), natuurrituelen, dans, en de menselijke verbeelding verduistert…. Experimenteel, overtuigend, spannend en betoverend… inspirerend!

Artistieke leiding & choreografie: Sander Vloebergs
Dans: Sander Vloebergs, Katrien Vanderbeke, Lu Marivoet
Kostuums & installaties: Min Spillemaeckers
Geluid en licht: KASKA
Beeld: Anastasija Polishchuk
Zang: Gregoriaans o.l.v. Ed Smeets met steun van VNK Limburg
Franciscushuis, Biest 43a, 6001 AP Weert NL

Er wordt een vrije bijdrage gevraagd.

 • Hits: 15

Symposium Dag van de Kerkmuziek 2024 ‘De Missie van kerkmuziek’ op 12 april 2024

PelgrimsOver de stand van zaken in (kerk-)korenland is al veel gezegd en geschreven. Voor wie er zorg voor te dragen heeft, leven er nogal wat uitdagingen. Tegelijk leeft de stellige hoop en het vaste vertrouwen dat liturgische zang blijft bestaan, zolang er christenen zijn…
Over de missie, uitdagingen, mogelijkheden en perspectieven organiseren de gezamenlijke ‘Gregoriusverenigingen’ van de drie zuidelijke bisdommen een symposium op vrijdag 12 april van 13.30 uur tot 18.00 uur in het Sint Janscentrum (Papenhulst 4) Den Bosch.

Uitnodiging aan: cantores, dirigenten, organisten, (vertegenwoordigers van) bisschoppen en bisdommen, pastores en allen die zorg dragen voor zang en muziek in de liturgie.

Programma

13.30 uur Ontvangst met koffie/thee
14.00 uur Opening door Ed Smeets (Roermond)
  Psalm Zingt en speelt
14.10 uur Voordracht door Hanna Rijken: Kerkmuziek en missie?
14.30 uur Drie workshops van een half uur in groepen:
  Hanna Rijken: Muziek in de liturgie - liturgische muziek
  Jan van de Laar: Klinkend materiaal
  Frans Bullens & Han Akkermans: Missionaire parochie: wat zingen we dan?
16.30 uur Koffie/thee
17.15 uur Gezongen avondgebed m.m.v. Cantorgroep St. Lambertuskerk Helmond
18.00 uur Afsluiting met hapje en drankje


Voor deelname aan de dag wordt een bijdrage gevraagd van € 15. Voor studenten € 10. Aanmelden kan via deze site: www.bisdom-roermond.nl/dagvandekerkmuziek
Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en betaalverzoek.
Nadere info: info@sgv-roermond.nl.

Welkom! Frans Bullens, Jan Brouwers, Han Akkermans bisdom Breda Jeroen Felix, Jan van de Laar bisdom Den Bosch Ed Smeets bisdom Roermond

 • Hits: 14

Zomercursus Gregoriaans 2024 / Summer Course in Gregorian Chant 2024

Kloosterkerk Den Haag

De Stichting Amici Cantus Gregoriani organiseert voor de tweede keer de Zomercursus Gregoriaans. Deze cursus vindt plaats van 19 tot en met 23 augustus 2024 in de Kloosterkerk in Den Haag.

De Zomercursus is zodanig ingericht dat zangers en dirigenten, muziekstudenten (aan conservatoria en universiteiten) en jonge wetenschappers in diverse ervaringsniveaus kunnen deelnemen. Er wordt gewerkt in 4 groepen, 2 groepen voor zangers en 2 voor dirigenten, beide opgesplitst in basisniveau en gevorderden. Uiteenlopende benaderingen van het gregoriaans komen aan bod, met speciale aandacht voor recente onderzoeksresultaten.

De cursus wordt afgesloten met een concert en met een slotpresentatie door de cursisten. Er wordt gestreefd naar 80 deelnemers uit binnen- en buitenland. Het docententeam bestaat uit: Anthony Zielhorst (algemeen cursusleider) Joachim Kelecom (zangers basis) Eugeen Liven D’Abelardo (zangers gevorderd) Rens Tienstra (dirigenten basis) Jaan-Eik Tulve (dirigenten gevorderd). Daarnaast worden workshops en lezingen gehouden over onderzoek naar muziek en liturgie, gregoriaanse semiologie en manuscriptenonderzoek door Peter Nissen, Joost van Gemert, Pieter Mannaerts, Rebecca Stewart, Franco Ackermans en Bart Jaski.

De cursus is internationaal van opzet. In sommige groepen zal naast Nederlands ook Engels gesproken worden. Berichtgeving en documentatie zal zoveel mogelijk in het Nederlands en het Engels verstrekt worden.
De cursus biedt geen mogelijkheid tot overnachting. De cursusprijs bedraagt minimaal € 750,- en wordt nog definitief vastgesteld.

Aanmelden per email bij Monique van Dijk.

 • Hits: 16

Jubilarissen van parochiekoor Cantemus Domino parochie St. Adrianus Naaldwijk

Het parochiekoor Cantemus Domino van de parochie St. Adrianus in Naaldwijk heeft op zondag 26 november 2024 in een feestelijk gezongen eucharistieviering vier jubilarissen gehuldigd.
 
Koor St. Adrianus Naaldwijk
 
Het zijn van rechts naar links Tineke Barendse-van Os (25 jaar), Henk Niemeijer (40 jaar), Rolie Hoeks-Eijsackers (50 jaar) en Nico van Marrewijk (50 jaar).
Jubilarissen, proficiat !! 
 • Hits: 15

750 jaar koorzang in Den Bosch

Koormuziek leeft! – 750 jaar koorzang in de Sint-Janskathedraal
een jubileumjaar vol activiteiten voor beginners en kenners
Met een openingsconcert ging op 26 november een rijkgevuld jubileumjaar 750 jaar koorzang in de Sint-Janskathedraal van start.
 
750 jaar koorzang in Den Bosch
 
750 jaar koorzang
In het testament van de rijke Bosschenaar Willem van Gent uit 1274 wordt de koorzang in de Sint-Jan voor het eerst genoemd. Sindsdien hebben er koorwerken in allerlei muziekstijlen, zoals gregoriaans, barok en protestantse psalmen geklonken in de kathedraal.
 
Schola Cantorum
Sinds 1930 is de ‘Schola Cantorum, Die Sangeren Onser Liever Vrouwen’ het vaste koor van de Sint-Jan. Elke zondag en op hoogtijdagen zoals Kerst ondersteunen zij de viering op muzikale wijze. De Schola is een gemêleerde groep semiprofessionele zangers, variërend in leeftijd van 8 tot 80 jaar. Het oeuvre is rijkgeschakeerd: van eeuwenoude missen en motetten tot moderne composities van namen als Sir David Willcocks en Maurice Pirenne.

Eucharistievieringen in het teken van muzikale periodes
Elke eerste zondag van de maand zingt de Schola Cantorum tijdens de hoogmis repertoire uit een bepaalde periode. Zo wordt er aandacht gegeven aan de vele verschillende soorten muziek die de afgelopen 750 jaar hebben geklonken in de Sint-Jan.
Het jaarlijkse Kerstconcert door de Schola Cantorum stond in het teken van 750 jaar koorzang.

 

Kerkkoorzanger voor een weekend, 19 tot 21 januari 2024
Op 19 januari zet de Schola Cantorum haar deuren voor één weekend open voor buitenstaanders. Koorzangers met enige kennis van muziek kunnen dan zelf ervaren hoe het is om koorzanger bij de Schola te zijn. Belangstellenden krijgen de muziek toegestuurd, studeren deze thuis in. Na een repetitie op vrijdagavond, zingen ze mee in de hoogmis op zondagmorgen.
 
Concert Cappella Pratensis, 18 april 2024
Het professionele koor Capella Pratensis geeft een concert waarin de Bossche Koorboeken van de Sint-Janskathedraal centraal staan. Meer informatie over kaartverkoop volgt later en is dan vinden op de website.
 
Vespers in de meimaand
In de Mariamaand zullen er een aantal Vespers worden gehouden, waarbij verschillende koren uit de omgeving zingen tijdens de vieringen.
 
Nacht van de Koorzang, 29 juni 2024
Door de avond heen klinken er in de Sint-Jan muzikale werken uit allerlei perioden gezongen door verschillende koren. Aan het einde van de avond vindt de prijsuitreiking plaats van de compositiewedstrijd, waarbij de Schola Cantorum de winnende compositie in première laat gaan.
 
Concert & Workshop door Wishful Singing, 15 september 2024
Op 15 september 2024 verzorgt dit professionele damesensemble een workshop om kinderen kennis te laten maken met zingen. Aansluitend geven zij een concert dat gratis toegankelijk en voor alle leeftijden geschikt is. Meer informatie volgt later en is dan vinden op de website.
 
Concert door VOCES8, 9 november 2024
Op 9 november 2024 komt het wereldberoemde VOCES8, bestaande uit 8 professionele zangers, vanuit Engeland naar Den Bosch om in de Sint-Jan een bijzonder concert te geven. Naast hun eigen a capella repertoire, voeren zij ook werken van oud dirigent en organist Maurice Pirenne uit. Meer informatie over kaartverkoop volgt later en is dan vinden op de website.
 
Sluitingsconcert, 24 november 2024
Op 24 november 2024 vindt het finale concert plaats, waarmee de Schola Cantorum het jubileumjaar feestelijk afsluit. Die middag voegt de Schola een nieuw Bosch Koorboek, met gezangen uit de afgelopen decennia, toe aan de reeds bestaande collectie.
 
Voor meer informatie: www.750jaarkoorzang.nl
 • Hits: 18

Boek: "Lof en luister – Het middeleeuwse officie voor de heilige Jeroen van Noordwijk" vanRens Tienstra

Lof en luisterDe Noordwijkse geschiedenis begint met de figuur van Jeroen. Het levensverhaal van deze heilige werd ergens in de elfde of twaalfde eeuw in de abdij van Egmond opgeschreven: het begin van een eeuwenlange religieuze, culturele en muzikale traditie, die vele sporen heeft nagelaten. Ze schetsen een roemrijk beeld van Nederlands oudste abdij, de stad Noordwijk en hun band met het Hollandse grafelijke huis. Dat blijkt ook uit een recent ontdekte collectie van 37 uitgebreide gezangen die vroeger gedurende de hele Jeroensdag – overdag en ’s nachts – werden gezongen. Het is een zeer zeldzaam voorbeeld van composities die duidelijk aan deze regio kunnen worden gekoppeld en een bevestiging van de hoge plaats die Jeroen en Noordwijk hadden in West-Nederland. Het hebben van een eigen heilige of mirakel bracht al prestige met zich mee – een eigen muzikaal repertoire vormde daarvan een bekroning. Dat unieke klinkende erfgoed, bewaard in een klein Leids zangboekje, wordt nu na minstens 600 jaar weer ontsloten.

Op 10 november 2023 presenteerde dr. Rens Tienstra in zijn najaarslezing in Noordwijk zijn publicatie Lof en luister – Het middeleeuwse officie voor de heilige Jeroen van Noordwijk te bestellen bij: link.
Auteur Rens Tienstra studeerde o.a. Gregoriaans aan de Conservatoria van Amsterdam, Den Haag en Essen (D). In 2020 promoveerde hij magna cum laude op het Laaglandse gregoriaans, waar hij zich als musicoloog, auteur, docent en dirigent op velerlei wijzen voor inzet.
Wilt u meer lezen, kijk op de website van het Gregoriusblad.
 • Hits: 13

CD Sint-Jorismis van Herman Finkers

CD Sint-Jorismis

Herman Finkers componeerde ter gelegenheid van zijn huwelijksinzegening op 15 juni 1990 een Latijnse mis voor orgel en koor, de Missa In Honorem Sancti Georgii oftewel de Sint Joris Mis, nog zonder Credo. Later schreef Finkers er ook een Credo bij en maakte met derden een bewerking voor koor met een groter ensemble. In de loop der jaren echter groeide zijn behoefte aan een intiemere eigen versie. Hij herschreef zijn mis in een versie voor strijkkwintet, hobo, harp, klavecimbel en koor. Omdat de huwelijksinzegening plaatsvond in de Georgius (Joris-/Sjors-)kerk in Almelo en omdat Joris de patroonheilige is van Almelo werd de mis aan Joris gewijd. De uitvoering ervan door Cappella Amsterdam en Holland Baroque o.l.v. Daniel Reuss staat op de eerste cd. Op de tweede cd staat een gregoriaanse Mariavespers door Wishful Singing, die je met de online gregoriaanse partituur thuis mee kunt zingen. Bonustracks: Een Panis Angelicus en een Ave Maria geschreven door Herman Finkers. De CD's zijn te bestellen bij: link.

 • Hits: 18

Boek "Heimwee naar wat nooit is geweest" van Geert Maessen

Heimwee naar wat nooit geweest isAan de hand van opstellen en partituren schetst Geert Maessen de bredere context waarbinnen het Gregoriaans functioneerde. Twee overgangsperioden staan daarbij centraal. De donkere Middeleeuwen, die gezien kunnen worden als de oude herstart, en de Moderne tijd, die gezien kan worden als de nieuwe herstart. In de eerste periode legt de auteur accenten op Toledo en Ravenna, in de tweede periode op de jaren 2020-2030 waarin de grote herstart plaatsvindt. Het Gregoriaans kan daarbij worden opgevat als de tranen van de oude herstart. De auteur hoopt met dit boek Heimwee naar wat nooit is geweest brandstof te leveren voor nieuw spiritueel vuur.
 
Geert Maessen studeerde bouwkunde en filosofie. Hij is specialist braille bladmuziek bij Dedicon en leider van Gregoriana Amsterdam. Voor het Gregoriaans ontwierp hij de Fluxus-notatie. Voor de Concertzender verzorgde hij het programma Bonum est. Voor de Mozarabische ritus initieerde hij het computationeel onderzoek naar de verloren zang.
Het boek is te bestellen bij: www.gregoriana.nl
 • Hits: 12

Gregoriaans binnen en buiten liturgisch verband

Over het achtste Nederlands Gregoriaans Festival schrijft Peter Nissen in het Gregoriusblad. Het gregoriaans lijkt de laatste decennia aan een bescheiden comeback bezig, maar dan buiten het verband van de katholieke liturgie. Het is als muziekvorm ontdekt door mensen die niet van huis uit vertrouwd zijn met de viering van de kerkelijke eredienst. De Stichting Amici Cantus Gregoriani speelt daar al een aantal jaren op in, vanaf 2006 om precies te zijn, door een (inmiddels meerdaags) Gregoriaans Festival te organiseren. Een verslag van Peter Nissen.

 • Hits: 16

Lezingen van de Dag van het gregoriaans

Op 7 oktober 2023 hield de stichting Amici Cantus Gregoriani de Dag van het gregoriaans. De lezingen en presentaties van die dag zijn nu online terug te lezen.

 • Peter Nissen: Hominum sanctificatio et Dei glorificatio: kloosterliturgie in meervoud.
 • Hans Kienhorst en Ad Poirters: De zangboeken van Soeterbeeck.
 • Thomas op de Coul: Het Gregoriaans bij de Kartuizers.
 • Hits: 15

Oude gregoriaanse handschriften nu in één pagina

Jeff Ostrowski van Corpus Christi Watershed heeft op hun website een overzichtspagina gemaakt die doorverwijst naar bijna 60 oude gregoriaanse handschriften. Vanuit het plaatje van een handschrift klik je en kom je terecht in het complete manuscript met al zijn folia.

 • Hits: 14

Kooruitje van het koor Kordaat + naar Oudenbosch

Op zondag 6 augustus 2023 had het koor Kordaat haar jaarlijks kooruitje, ditmaal georganiseerd door Netty Haverkamp. Tonnie van der Vlies geeft het volgende reisverslag.

Rond 9.00 uur vertrokken wij naar de basiliek H.H. Agatha en Barbara in Oudenbosch. Deze basiliek is ontworpen door de bekende architect dr. Pierre Cuypers. Daar hebben wij als koor de eucharistieviering opgeluisterd met onze zang. Een van de voorgangers was een oude bekende van ons, Petra Mergaerts. Het was best indrukwekkend om in zo'n grote kerk te mogen zingen. Na de viering was er koffie en een heerlijke lunch in een restaurant aan de overkant van de kerk. Terug in de nasiliek kregen we een mooie rondleiding met uitleg en een stukje geschiedenis, en konden we nog even rondneuzen in het winkeltje onder in de kerk. Nog even napraten met wat lekkers en dan weer op huis aan. Het was een erg inspirerende en gezellige dag.

Het koor Kordaat zingt in Sliedrecht in Onze Lieve Vrouw van altijddurende Bijstand. Bij speciale gelegenheden wordt het koor ondersteund door enkele zangers van een koor uit Papendrecht, het koor wordt dan "Kordaat +”.

 • Hits: 16

Zomercursus gregoriaans 2024

Kloosterkerk Den Haag

De stichting Amici Cantus Gregoriani organiseert de tweejaarlijkse Zomercursus Gregoriaans. Deze cursus vindt in 2024 plaats in de Kloosterkerk in Den Haag. Wilt u als zanger of als dirigent uw kennis en vaardigheden m.b.t het gregoriaans vergroten? Noteer dan alvast 19 - 23 augustus 2024 in uw agenda.

 • Hits: 17

Koor Deo Sacrum viert haar 300-jarige bestaan met St. Caecilia Concert in de Maria van Jessekerk te Delft

Het gemengd koor Deo Sacrum van de Maria van Jessekerk uit Delft viert jaarlijks de gedenkdag van de heilige St. Cecilia (patroonheilige van muziek en zangers) met een bijzondere muzikale uitvoering tijdens de viering. Dit jaar viert het koor haar 300-jarige bestaan, het is daarmee één van de oudste koren van Nederland, en pakt daarom uit met het zingen van een bijzondere mis, Mis in A van César Franck, om 11.15 uur en een Koorconcert om 15.00 uur.

Tijdens dit Koorconcert zal het koor hoogtepunten uit haar repertoire van drie eeuwen ten gehore brengen. De werken zullen op deskundige (en amusante) wijze worden ingeleid en toegelicht door Prof. Dr. Paul van Geest, hoogleraar kerkgeschiedenis en geschiedenis van de theologie aan de Universiteit van Tilburg.

Het koor staat onder leiding van dirigent/ organist Petra Veenswijk. Het koor zingt o.a. het Ave Verum van Mozart, het Locus Iste van Brucker, werken van Elgar, Benoit maar werk van hedendaagse componisten zoals Jenkins. Het Koorconcert is gratis toegankelijk.

Maria van Jessekerk.
Burgwal 20, 2611 GJ Delft

Koorconcert van gemengd koor Deo Sacrum n.a.v. haar 300-jarig bestaan
o.l.v. dirigent/ organist Petra Veenswijk
met toelichting van Prof. Dr. Paul van Geest (Universiteit van Tilburg)
zondagmiddag 19 november 2023
aanvang: 15.00 uur
toegang: gratis

 • Hits: 37

Bach centraal in de “Nacht van Bach”, 3de editie in de Maria van Jessekerk te Delft

Nacht van BachZaterdagavond 30 september om 20.00 uur zullen de bekende organist Petra Veenswijk en de uit Zagreb afkomstige sopraan Antonia Dunjko een concert verzorgen in de Maria van Jessekerk te Delft. Op het programma zullen uitsluitend bekende composities van Bach staan voor orgel en een aantal aria’s voor sopraan en orgel. De sfeervolle Maria van Jessekerk vormt het decor voor dit concert dat - wegens succes – nu voor de derde keer georganiseerd wordt. Petra zal alle composities vooraf mondeling toelichten. Het concert duurt 1 uur. De toegangsprijs is € 10,--, kinderen tot 12 jaar hebben vrije toegang. Kijk voor meer informatie op: www.veenswijkorgel.nl Maria van Jessekerk Burgwal 20, 2611 GJ Delft Orgelconcert door Petra Veenswijk (organist van de Maria van Jessekerk) m.m.v. sopraan Antonia Dunjko.
Zaterdagavond 30 september 2023. Aanvang: 20.00 uur (tot ca. 21.00 uur). Beelden op groot beeldscherm. Toegangsprijs te voldoen met pinbetaling op de avond aan de deur. Lees meer op de website: www.veenswijkorgel.nl

 • Hits: 37

Start cursusseizoen Kerkmuziek met introductiedag op zaterdag 7 oktober 2023

Het bisdom Rotterdam organiseert cursussen kerkmuziek voor geïnteresseerden, ook van buiten het bisdom. Er zijn korte cursussen van een paar bijeenkomsten en meerjarige opleidingen voor organisten (cursussen op drie niveaus), koordirigenten (cursussen op drie niveaus), cantores, koorzangers en voorgangers. Het cursusseizoen loopt van oktober tot juli van elk jaar. Alle cursisten volgen individuele leerroutes. Cursisten kopen alleen in wat ze nodig hebben en werken op hun eigen niveau en tempo. Ook (deel)examens sluit je af op een door jou gekozen moment.

We volgen hierbij een gediffentieerd cursusmodel. Het cursusmodel vraagt om uitleg. Die wordt gegeven op de introductiedag. Daar wordt ingegaan op de integratie van de verschillende cursussen en niveaus, de flexibiliteit en de individuele leerroutes. Je moet snel je weg vinden en optimaal de voordelen van het organisatiemodel kunnen benutten. Naast al je andere werk ook nog een intensieve cursus volgen is vaak te veel gevraagd! Daarom niet wekelijks, maar 15 lessen verdeeld over een jaar van 09.30-14.00 uur. Aan het einde van een cursusseizoen zijn er 2 examendagen. Je kiest zelf in welk jaar je (deel)examens doet.
Voor meer informatie zie: https://www.kerkmuziekopleidingen.nl/cursussen.php

 • Hits: 34

Geslaagden kerkmuziek bisdom Rotterdam cursusseizoen 2022-2023

Ook dit jaar 2023 hebben weer diverse cursisten met goed gevolg een cursus kerkmuziek afgesloten die georganiseerd werd door de sectie Vieren van de afdeling pastorale dienstverlening.

Cantorcursus:
Monique Evers, Merleyn Kroes, Johanna Glen
Orgel oriëntatieniveau: Wendelien Bara
Orgel niveau A: Ann Kim
Orgel diploma Kerkmusicus III (KM III): Marina Pogosjan
Koordirectie niveau A: Karin Bouwmeester
HBO-opleiding Kerkelijk Koorleider: Ina Boersma, David v.d. Braak
 • Hits: 55

Wijzigingen adressenbestand koren, dirigenten en organisten.

Ruim een jaar geleden zijn door het secretariaat van de pastorale dienstverlening de koren benaderd – mede via de parochiesecretariaten – om gegevens van koren en kerkmusici te actualiseren. Zij zijn dankbaar voor de reacties die toen binnenkwamen. Een groot aantal koren/koorsecretariaten kon echter niet worden bereikt juist vanwege een sterk verouderd adressenbestand. Voor het up-to-date krijgen van het adressenbestand is uw hulp echter onmisbaar. Mocht u (nog) niet benaderd zijn door uw parochiesecretariaat om uw gegevens in te vullen dan kan dat via onderstaande internetlink. Het invulformulier is via onderstaande link te bereiken. https://forms.office.com/e/DgZnyUcYuz

 • Hits: 48

Dag van het Gregoriaans op 7 oktober 2023 in Deventer

PenninckshuisDe jaarlijkse Dag van het Gregoriaans vindt dit jaar plaats in Het Penninckshuis in Deventer. Het programma loopt van 10.30 -17.00 uur en eindigt met een gezongen vesper. Het thema van de dag is: Welke invloed hadden de verschillende kloosterorden op het gregoriaans? Waarin verschilt Kartuizergregoriaans bijv. van dat van de Cisterciënzers? Het belooft een afwisselende dag te worden waarin ruimte is voor verdieping, inspiratie en bezinning en waar u ook zelf actief kunt meezingen.

Het programma van de Dag:

10.00 - 10.30 Inloop
10.30 - 11.00 Opening en inzingen met de Hymne Caelestis aulae nuntius
11.00 - 11.45 Lezing door Peter Nissen:
Hominum sanctificatio et Dei glorificatio: kloosterliturgie in meervoud. Prof.dr. Peter Nissen zal ingaan op de eigen aard van de liturgie in de verschillende oude kloosterorden. Die eigen aard heeft enerzijds te maken met de leefwijze van de kloosterorden en anderzijds met lokale of regionale tradities van liturgie die in een kloosterliturgie doorwerken. Een ander belangrijk aspect is het getijdengebed dat in vrijwel alle oude kloosterorden een grote rol speelde.
12.00 - 13.00 Lunchpauze. Er zijn diverse opties in de binnenstad aanwezig.
13.00 - 13.45 Workshop: Vesper volgens de Cisterciënzer traditie door Anthony Zielhorst
Ook de orde der Cisterciënzers, gesticht in 1098, gaat op een geheel eigen manier om met het gregoriaans. We studeren de Vespers in volgens de Cisterciënzertraditie, om deze aan het eind van de dag gezamenlijk te kunnen zingen: Vespers II Solemnitas SS. Rosarii BMV [= 7 october] uit Antiphonarium Cisterciense, pars altera (1954).
13.45 - 15.15 Lecture-recital: De zangboeken van Soeterbeeck.
Hans Kienhorst en Ad Poirters, samen met Voces Caelestes o.l.v. Hanneke van der Grinten. Dr. Hans Kienhorst en dr. Ad Poirters zullen spreken over klooster Soeterbeeck en zijn historische bibliotheek. In het bijzonder zullen ze ingaan op de inhoud en herkomst van de laatmiddeleeuwse koorboeken en op de pogingen van de zusters om die oude handschriften uit de Windesheimse traditie tekstueel aan te passen aan de nieuwe Romeinse boeken die verschenen na het concilie van Trente, echter grotendeels met behoud van de middeleeuwse melodieën. De Nijmeegse Vrouwenschola Voces Caelestes o.l.v. Hanneke van der Grinten zal een aantal van deze melodieën ten gehore brengen.
15.15-15.30 Pauze
15.30-16.15 Lezing door Thomas op de Coul: Kartuizergregoriaans
De orde der Kartuizers werd gesticht in 1084. Kartuizer monniken leven grotendeels als kluizenaars en zijn afkerig van uitbundige liturgische praktijken. Dat heeft een duidelijk stempel gedrukt op hun liturgie en hun omgang met het gregoriaans. Drs. Thomas Op de Coul zal ingaan op de eigen aard van de Kartuizer zangtraditie.
16.15-17.00 Afsluitende (gezamenlijke) vespers volgens de Cisterciënzer traditie

Locatie: Het Penninckshuis, Brink 89 7411 BX Deventer
Kosten: € 50,00 plus € 0,50 administratie (lunch zelf regelen)
Ticket bestellen via: https://ngf.weticket.com/dag-van-het-gregoriaans
 • Hits: 60