Start nieuwe cursusseizoen Kerkmuziek met introductiebijeenkomst op zaterdag 12 oktober 2024

Cursus

In oktober start het cursusjaar 2024/2025 kerkmuziekopleidingen. Er zijn korte cursussen van een paar bijeenkomsten en meerjarige opleidingen voor organist (cursussen op drie niveaus), koordirigent (cursussen op drie niveaus), cantor, koorzanger en voorganger.

Het cursusseizoen loopt van oktober tot juli elk jaar. De start in 2024 is op 12 oktober. Inschrijven graag vóór 7 oktober 2024.

Uitgebreide informatie is te vinden:
op de website: www.kerkmuziekopleidingen.nl
of in de folder Cursussen Kerkmuziek 2024-2025 (pdf).

  • Hits: 5

Geslaagden kerkmuziekopleiding Bisdom Rotterdam

g
Op 29 juni 2024 ontving Ina Boersma als eerste deelnemer in Nederland de Bevoegdheidsverklaring II dirigent als bekroning van de post HBO-cursus Kerkmuziek Koordirectie, gevolgd door Wim Does die zijn Bevoegdheidsverklaring II ontving als bekroning van de post HBO-cursus Kerkmuziek Orgel.

Op 4 juli ontving Angelique van Vonno-Steekers haar getuigschrift als bekroning van de cursus dirigent A, kinderkoor; Thérèse Hanssen en Melisande Schürmann ontvingen het diploma Kerkmusicus III koordirectie.

  • Hits: 9

Orgelkoralen bij melodieën uit de bundel GvL: studie- en instructiedag voor organisten 13 april 2024, Wassenaar & Oegstgeest: een verslag

Orgel WassenaarOp zaterdag 13 april 2024 organiseerde de DISG een studie- en instructiedag over eenvoudige orgelkoralen bij melodieën uit de bundel GvL voor Advent, Kerst, Epifanie, Veertigdagentijd en Pasen. Susanna Veerman, concertorganist en dirigent/organist van de St. Jacobus de Meerderekerk te Den Haag, gaf een lecture-recital in Wassenaar en Oegstgeest voor ruim vijfentwintig enthousiaste toehoorders. Organistendag.jpgIn Wassenaar betrof het het nieuwe hoofdorgel (30, II, Ped.), gebouwd door orgelmaker Adema op basis van de bestaIMGande orgelkas van Vermeulen uit 1907 en enkele registers van Vermeulen die pasten binnen het nieuwe concept op basis van het pijpwerk en de laden van het voormalige Adema orgel uit 1963 van de Pius X Kerk te Amsterdam-Slotervaart, zie verder https://www.orgelnieuws.nl/een-nieuw-adema-orgel-voor-de-willibrorduskerk-in-wassenaar/.

 

Oegstgeest_orgelIn OegstIMGgeest het B.A.G. orgel uit 1983 (24, II, Ped.), oorspronkelijk gebouwd voor de Gereformeerde Kerk te Hillegom en in 2022/2023 overplaatst door orgelmaker Adema naar de St.-Willibrorduskerk te Oegstgeest.

 

 

DISGIn Wassenaar kwam het Frans-Romantische repertoire aan bod, en daarna in Oegstgeest het barokke en klassieke repertoire.

  • Hits: 5

Nederlands Gregoriaans: diocesane studiedag “Duizendjaar doorgegeven”, zaterdag 1 juni 2024 Leiden: een verslag

Oegstgeest_orgelDISGWat is er in de Nederlandse middeleeuwse bronnen aan gregoriaans te vinden? Bestaat er zoiets als een ‘Nederlands Gregoriaans’? En hoe zingbaar zijn zulke gezangen vandaag de dag, in concert of liturgie? Rens Tienstra gaf antwoord op deze vragen met een studie-ochtend in de fraaie Hartebrugkerk te Leiden.
De ochtend bestond uit een korte opLeideneningslezing en een uitgebreide workshop, waarin het repertoire werd verkend door vooral veel te zingen.
Tienstra’s kennis en enthousiasme staan garant voor een inspirerende introductie tot een grotendeels onbekende muzikale schat. Bijna 70 deelnemers ontvingen een hand-out met gezangen in hedendaagse notatie om te gebruiken in de eigen uitvoeringspraktijk.

Duizend jaar doorgeven Aan het einde van de workshop vond de officiële presentatie plaats van het boek ‘Duizend jaar doorgegeven. Verkenningen van het gregoriaans in Nederland’, verkrijgbaar voor € 35,- (255 blz. incl. 90 Leidenillustraties, 25 notenvoorbeelden) bij uitgeverij Verloren, Hilversum, zie https://www.devosboeken.nl/9789464550900/rens-tienstra/duizend-jaar-doorgegeven/

  • Hits: 7

Onderscheidingen RK dames- en herenkoor Cantate Domino Papendrecht

Onderscheidingen RK dames- en herenkoor Cantate Domino Papendrecht

PapendrechtOp zondag 17 maart 2024 zijn na afloop van de viering twee koorleden van het Papendrechtse RK dames- en herenkoor Cantate Domino onderscheiden met een kerkelijke onderscheiding van de Sint Gregorius vereniging. Deze vereniging voor liturgische muziek in de Rooms-Katholieke kerk verzorgt een eretekens voor personen die zich verdienstelijk maken voor de muziek in de liturgie bij gelegenheid van een jubileum.

Paul Nederhof ontving het ereteken voor 40 jaar lid van het koor en, sinds 2006, ook dirigent van het koor. Hij is verantwoordelijk voor de liedkeuze en ondersteunt elke zondag de vieringen met het koor of de cantores.

Els Spoor ontving het ereteken voor 50 jaar lid van het koor en, sinds 2003, ook voorzitter van het koor. Zij is de spil van het koor, regelt koorleden voor de doordeweekse vieringen en ondersteunt praktisch elke viering met haar warme stem.

  • Hits: 7

Middeleeuws muzikaal erfgoed klinkt na vele eeuwen opnieuw op 17 en 18 augustus 2024: Jeroensvespers

NoordwijkNoordwijk heeft al sinds de negende eeuw een eigen heilige, met een feestdag op 17 augustus: Sint Jeroen. Bij een eigen heilige hoorde in de middeleeuwen ook eigen muziek: gregoriaans. Sinds 2012 zingt de Schola Gregoriana Noordwijk jaarlijks op of rond 17 augustus dit bijzondere repertoire. Eveneens bijzonder aan de Noordwijkse schola is dat deze uit zowel een dames- als een herengroep bestaat; een zeldzaamheid onder gregoriaanse koren.

Dirigent Rens Tienstra (in 2020 gepromoveerd op het Nederlandse gregoriaans) bracht een deel van Jeroens muziek tijdens zijn studie weer boven water: enkele middeleeuwse gezangen, en ‘nieuwe’ gezangen uit zeventiende-eeuwse bronnen. Maar het was toen al duidelijk, dat er ooit nog veel meer geweest moest zijn. In 2023 werd de jarenlange zoektocht beloond: het volledige middeleeuwse repertoire voor Jeroen werd teruggevonden in een smoezelig 15e-eeuws Leids handschriftje uit het klooster Lopsen: uitgebreide gregoriaanse gezangen voor alle momenten van de Jeroensdag – een ware muzikale schat.


De Schola Gregoriana studeerde daarna hard op de nieuw ontdekte gezangen. Dit jaar brengt zij op Jeroensdag (17 augustus) voor het eerst sinds de middeleeuwen weer de oorspronkelijke gregoriaanse Vespers ten gehore in de RK Sint Jeroenskerk in Noordwijk. De viering begint om 19.00 uur.
De dag daarna, op 18 augustus, zingt de Schola de gezangen voor Jeroen in de Abdij van Egmond, alwaar ook een deel van zijn overblijfselen rusten. Deze viering begint om 14.30 uur. Beide Vespersvieringen, die ongeveer 45 minuten duren, beginnen met een korte inleiding door Rens Tienstra en zijn gratis toegankelijk.

PS: De volledige muziek voor Jeroen werd – vergezeld van een uitgebreide toelichting - door Rens Tienstra gepubliceerd in het boekje Lof en Luister, het middeleeuwse officie voor de heilige Jeroen van Noordwijk (www.attwaterbooks.nl, Noordwijk 2023)

  • Hits: 5

Nieuwe evensongs & Anglican Chant Dag in Delft

Na een succesvolle eerste Choral Evensongseizoen in de sfeervolle schuilkerk in Delft krijgt de serie een vervolg. Zangers die graag Engelse koormuziek willen zingen onder leiding van drie Engelse topdirigenten, kunnen zich per weekend opgeven. Philip Lawson, Oliver Tarney en David Hurley staan garant voor een heerlijk weekend zingen. Engelser kunnen we het niet krijgen, zeker nu elke evensong wordt besloten met een drankje in eigen pop-up Pub.

De serie van 6 evensongweekenden start in het weekend van 28-29 september en loopt door tot en met juli 2025.

Aanbevolen wordt om voor aanvang van de serie op 7 september mee te doen aan de Anglican Chant Dag. Oliver Tarney leert je de notatie van de Anglican chants lezen én uitvoeren. Dit kenmerkende type gezang dat niet-metrisch gezongen wordt, is een belangrijk onderdeel van de Anglicaanse kerkmuziek. Notatie en uitvoeringswijze hebben na deze dag geen geheimen meer voor je.
Voor alle informatie en aanmelding, ga naar www.koorschooldelft.nl.

  • Hits: 8

Zingen met Oliver Tarney op 8 september 2024 in Delft

In september 2024 komt de Engelse componist en dirigent Oliver Tarney een weekend naar Delft. Op zondag 8 september leidt hij een workshop voor koorzangers en dirigenten met interesse in zijn koormuziek. De Engelse pers is lovend over de composities van Oliver Tarney. The Financial Times omschrijft zijn werk als '...afwisselend tussen het onuitsprekelijke en het stralende’.

Oliver Tarney (1984) is een ervaren en veelgeprezen componist die gespecialiseerd is in koor- en vocale muziek voor een breed scala aan stijlen en bezettingen, van basisschoolliederen tot oratoria en werken voor professionele koren. Hij houdt ervan anderen te inspireren en hun liefde voor muziek te ontdekken.

Oliver Tarney schreef eerder voor Koorschool Delft een nieuw Magnificat dat in september 2023 zijn première beleefde. Ook aankomend seizoen maakt hij in Delft weer deel uit van het Engelse dirigententrio dat de evensongs dirigeert. Op zaterdag 7 september leidt hij de Anglican Chant Dag.

Voor alle informatie en aanmelding, ga naar www.koorschooldelft.nl.

  • Hits: 5

Zomercursus Gregoriaans van 19-23 augustus 2024 opnieuw gewijzigd

Zomercursus gregoriaansIn tegenstelling tot de eerdere aankondiging zal de ACG Zomercursus Gregoriaans 2024 niet plaatsvinden in Den Haag, maar in een meer monastieke omgeving, de abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven bij Tilburg. Het programma is ook gewijzigd.

Er wordt gewerkt in twee groepen die bestaan uit zangers (v/m) en dirigenten (v/m). Groep I is nieuwsgierig naar het gregoriaans maar heeft er nog weinig ervaring mee. Groep II heeft al gregoriaans gezongen of gedirigeerd en zoekt muzikale en theoretische verdieping. De cursusleiding berust bij Anthony Zielhorst.
De cursus van groep I wordt gegeven door Joachim Kelecom en Rens Tienstra. De cursus van groep II wordt verzorgd door Eugeen Liven D’Abelardo en Jaan-Eik Tulve. Als zanger en dirigent van gregoriaans repertoire is een gedegen theoretische achtergrond zeer wenselijk. Om hierin te voorzien worden in het avondprogramma workshops en lezingen gehouden over onderzoek naar muziek en liturgie, gregoriaanse semiologie en manuscriptenonderzoek door Peter Nissen, Joost van Gemert, Pieter Mannaerts, Rebecca Stewart, Franco Ackermans en Bart Jaski.

Voor meer informatie: monique.van.dijk@amicicantusgregoriani.nl.

  • Hits: 6

'Nederlands Gregoriaans' Diocesane studiedag op 1 juni 2024 in Leiden

Diocesane Instelling voor Liturgische Muziek Sint-Gregorius, Bisdom Rotterdam
Zaterdag 1 juni 2024 9.30-12.30 te Leiden
Hartebrugkerk, Haarlemmerstraat 110, 2312 GD Leiden

Duizend jaar doorgevenWat is er in de Nederlandse middeleeuwse bronnen aan gregoriaans te vinden? Bestaat er zoiets als een ‘Nederlands Gregoriaans’? En hoe zingbaar zijn zulke gezangen vandaag de dag, in concert of liturgie? Rens Tienstra geeft antwoord op deze vragen met een studie-ochtend in de fraaie Hartebrugkerk te Leiden. De ochtend (10.00-ca.12.30u) bestaat uit een korte openingslezing en een uitgebreide workshop, waarin het repertoire wordt verkend door vooral veel te zingen. Tienstra’s kennis en enthousiasme staan garant voor een inspirerende introductie tot een grotendeels onbekende muzikale schat.
Deelnemers aan deze studiedag ontvangen een hand-out met gezangen in hedendaagse notatie om te gebruiken in de eigen uitvoeringspraktijk. Aan het einde van de workshop vindt de officiële presentatie plaats van het boek ‘Duizend jaar doorgegeven. Verkenningen van het gregoriaans in Nederland’, na afloop verkrijgbaar voor € 35,- (255 blz. incl. 90 illustraties, 25 notenvoorbeelden)
Kosten bijeenkomst: Kosten € 5,- inclusief tweemaal koffie/thee en hand-out, te betalen bij aanvang van de studiedag.
Aanmelden vóór 28 mei 2024
I. bij voorkeur via digitaal formulier https://forms.office.com/e/1ZikiQkU1g

Studiedag Nederlands gregoriaans
E. m.schaap@bisdomrotterdam.nl (vermeld naam en adresgegevens én naam van de parochie)

  • Hits: 60

Studie- en instructiedag voor organisten in Oegstgeest en Wassenaar op 13 april 2024

DISGOp zaterdag 13 april 2024 organiseert de Diocesane Instelling Sint-Gregorius (DISG) voor Liturgische Muziek een studie- en instructiedag voor organisten over eenvoudige orgelkoralen bij melodieën uit de bundel GvL voor Advent, Kerst, Epifanie, Veertigdagentijd en Pasen.

De studiedag wordt geleid door Susanna Veerman, concertorganist en dirigent/organist van de St. Jacobus de Meerderekerk te Den Haag.
De studiedag vindt plaats op twee locaties waar

  • recent een orgel is gerestaureerd:
    Sint Willibrordus, Kerkstraat 77, 2242 HE Wassenaar;
  • een nieuw orgel is geplaatst:
    H. Willibrord, Rhijngeesterstraatweg 35, 2341 BR Oegstgeest.

Eerst komt in Wassenaar het Frans-Romantische repertoire aan bod, en daarna in Oegstgeest het barokke en klassieke repertoire.

De dag start om 9.15 u en eindigt rond 13.30 u.

Kosten € 10,- inclusief lunch, koffie/thee en hand-out, te betalen bij aanvang van de studiedag.
Aanmelden vóór 5 april 2024 bij voorkeur via digitaal formulier of per e-mail m.schaap@bisdomrotterdam.nl (vermeld naam en adresgegevens én naam van de parochie)

Meer informatie:
Nieuwsbericht 'Een 'nieuw' Adema-orgel voor de Willibrorduskerk in Wassenaar'
Nieuwsbericht 'B.A.G.-orgel Sint-Willibrorduskerk Oegstgeest 3 september ingewijd'

  • Hits: 68

R.K. Gemengd Koor St. Pancratius, te Sassenheim bestaat 170 jaar

St. Pancratiuskerk, SassenheimDit jaar bestaat het koor R.K. Gemengd Koor St. Pancratius, te Sassenheim, 170 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er op zondag 17 maart a.s. een feestelijk concert, waaraan naast het koor een aantal beroepsmusici hun medewerking zullen verlenen. Er zullen werken ten gehore worden gebracht van o.a. T.L. de Vittoria, J.S. Bach, A. Bruckner, alsmede Gregoriaanse gezangen en orgel- of pianowerken van o.a. A. Pärt, A. Guilmant en G.F. Händel.

Aan het concert werken mee het Gemengd Koor St. Pancratius, organist/pianist Maciej Wierzcholowski, violist Noah Eijl, sopraan Eva Klein, en het geheel staat o.l.v. dirigente/pianiste Kasia Przedcieczenska.
Datum: zondag 17 maart 2024 om 15:00 u.
Locatie: St. Pancratiuskerk, Hoofdstraat 188 Sassenheim.

  • Hits: 75

Zeven jubilarissen van koor St. Caecilia te Everdingen op 3 februari 2024

 

RK koor CaeciliaMaar liefst 7 jubilarissen van koor St. Caecilia werden op zaterdag 3 februari tijdens een feestelijke viering in de Petrus- en Pauluskerk te Everdingen door pastoor Meijer gehuldigd: Ans Vink, Trudy Verkerk en Joke Spithoven (40 jaar), Annie Burgers en Truus Wibbeke (50 jaar), Johan Teuben (12 ½ jaar), Theo Spithoven (70 jaar).

Ook het koor zelf vierde een jubileum: 50 jaar geleden werd het dameskoor opgericht, naast het al bestaande herenkoor. Alle leden van het koor ontvingen bloemen.
  • Hits: 62

Jaarprogramma Muziek in de St. Lambertuskerk te Rotterdam

Het jaarprogramma voor 2024 met bijzondere concerten en vespers is bekend.
2024 wordt geopend met een orgelvesper op 16 maart 2024.

Vier de namiddag met een Orgelvesper

Orgelvesper RotterdamRotterdam-Kralingen - Bij de Orgelvesper op 16 maart in de mystieke Sint Lambertuskerk, kan de bezoeker tot rust komen bij gebeden, lezingen én orgelmuziek. Organist Eric Koevoets laat ingetogen werken horen van Bach, Dupré, Lebrun en Langlais, die speciaal gecomponeerd zijn voor de lijdenstijd. De Orgelvesper begint om 16:30 uur en duurt tot uiterlijk 17:15 uur. De toegang is gratis met een collecte na afloop.

St.-Lambertuskerk, Oostzeedijk Beneden 1-3 te Rotterdam-Kralingen.

De deuren openen een half uur voor aanvangstijd. De beste parkeermogelijkheid (vrij parkeren) is bij ‘Arboretum Trompenburg’/ ‘Excelsior’ aan de Honingerdijk, 7 minuten lopen van de kerk verwijderd. Openbaar vervoer: tram 21 en 24 (halte Avenue Concordia) - metro (halte Voorschoterlaan). Het kan koud zijn in de kerk, dus draag warme kleding en neem eventueel een plaid mee.

Zie voor het programma van orgelwerken venster-op-muziek-lambertus.com/agenda.

  • Hits: 91

The Night of Creation

Liturgische dans & gregoriaanse zang rond de getijden van de nacht
in het Franciscushuis te Weert vrijdag 15 maart 2024 om 20.00 u
 
Franciscus-HuisNight of Creation is een dansvoorstelling en een nachtelijk getijdengebed. Onder de begeleiding van gregoriaans, gebeden, muziek en een soundscape en geholpen door videobeelden en textielinstallaties gaan drie dansers op zoek naar een nieuwe hymne voor de schepping. Dag en nacht, licht en donker, het zijn tegenstellingen die het christendom en zijn scheppingsmythen sterk hebben gekleurd. Meer nog, de westerse cultuur is doordrongen van een beeldtaal die het licht en het woord verkiest boven het duister en de materie. Het Woord was immers bij God. Overdag bracht Hij via onderscheid structuur aan in de schepping en op de zesde dag duidde hij de mens aan als zijn hoeder.

De huidige ecologische crisis wordt gezien als het gevolg van antropocentrische kijk op de natuur. In het licht van de westerse rationaliteit werd de aarde bestudeerd, bestuurd en bestookt. Vandaag leren we te luisteren naar de verschillende stemmen die tijdens de nacht hun eigen verhalen vertellen over Moeder Aarde. Deze choreografie is een structuur die verwarring brengt: die het onderscheid tussen het christelijk getijdengebed (de heiliging van de dagen), natuurrituelen, dans, en de menselijke verbeelding verduistert…. Experimenteel, overtuigend, spannend en betoverend… inspirerend!

Artistieke leiding & choreografie: Sander Vloebergs
Dans: Sander Vloebergs, Katrien Vanderbeke, Lu Marivoet
Kostuums & installaties: Min Spillemaeckers
Geluid en licht: KASKA
Beeld: Anastasija Polishchuk
Zang: Gregoriaans o.l.v. Ed Smeets met steun van VNK Limburg
Franciscushuis, Biest 43a, 6001 AP Weert NL

Er wordt een vrije bijdrage gevraagd.

  • Hits: 69

Symposium Dag van de Kerkmuziek 2024 ‘De Missie van kerkmuziek’ op 12 april 2024

PelgrimsOver de stand van zaken in (kerk-)korenland is al veel gezegd en geschreven. Voor wie er zorg voor te dragen heeft, leven er nogal wat uitdagingen. Tegelijk leeft de stellige hoop en het vaste vertrouwen dat liturgische zang blijft bestaan, zolang er christenen zijn…
Over de missie, uitdagingen, mogelijkheden en perspectieven organiseren de gezamenlijke ‘Gregoriusverenigingen’ van de drie zuidelijke bisdommen een symposium op vrijdag 12 april van 13.30 uur tot 18.00 uur in het Sint Janscentrum (Papenhulst 4) Den Bosch.

Uitnodiging aan: cantores, dirigenten, organisten, (vertegenwoordigers van) bisschoppen en bisdommen, pastores en allen die zorg dragen voor zang en muziek in de liturgie.

Programma

13.30 uur Ontvangst met koffie/thee
14.00 uur Opening door Ed Smeets (Roermond)
  Psalm Zingt en speelt
14.10 uur Voordracht door Hanna Rijken: Kerkmuziek en missie?
14.30 uur Drie workshops van een half uur in groepen:
  Hanna Rijken: Muziek in de liturgie - liturgische muziek
  Jan van de Laar: Klinkend materiaal
  Frans Bullens & Han Akkermans: Missionaire parochie: wat zingen we dan?
16.30 uur Koffie/thee
17.15 uur Gezongen avondgebed m.m.v. Cantorgroep St. Lambertuskerk Helmond
18.00 uur Afsluiting met hapje en drankje


Voor deelname aan de dag wordt een bijdrage gevraagd van € 15. Voor studenten € 10. Aanmelden kan via deze site: www.bisdom-roermond.nl/dagvandekerkmuziek
Na aanmelding ontvangt u een bevestiging en betaalverzoek.
Nadere info: info@sgv-roermond.nl.

Welkom! Frans Bullens, Jan Brouwers, Han Akkermans bisdom Breda Jeroen Felix, Jan van de Laar bisdom Den Bosch Ed Smeets bisdom Roermond

  • Hits: 84

Zomercursus Gregoriaans 2024 / Summer Course in Gregorian Chant 2024

Kloosterkerk Den Haag

De Stichting Amici Cantus Gregoriani organiseert voor de tweede keer de Zomercursus Gregoriaans. Deze cursus vindt plaats van 19 tot en met 23 augustus 2024 in de Kloosterkerk in Den Haag.

De Zomercursus is zodanig ingericht dat zangers en dirigenten, muziekstudenten (aan conservatoria en universiteiten) en jonge wetenschappers in diverse ervaringsniveaus kunnen deelnemen. Er wordt gewerkt in 4 groepen, 2 groepen voor zangers en 2 voor dirigenten, beide opgesplitst in basisniveau en gevorderden. Uiteenlopende benaderingen van het gregoriaans komen aan bod, met speciale aandacht voor recente onderzoeksresultaten.

De cursus wordt afgesloten met een concert en met een slotpresentatie door de cursisten. Er wordt gestreefd naar 80 deelnemers uit binnen- en buitenland. Het docententeam bestaat uit: Anthony Zielhorst (algemeen cursusleider) Joachim Kelecom (zangers basis) Eugeen Liven D’Abelardo (zangers gevorderd) Rens Tienstra (dirigenten basis) Jaan-Eik Tulve (dirigenten gevorderd). Daarnaast worden workshops en lezingen gehouden over onderzoek naar muziek en liturgie, gregoriaanse semiologie en manuscriptenonderzoek door Peter Nissen, Joost van Gemert, Pieter Mannaerts, Rebecca Stewart, Franco Ackermans en Bart Jaski.

De cursus is internationaal van opzet. In sommige groepen zal naast Nederlands ook Engels gesproken worden. Berichtgeving en documentatie zal zoveel mogelijk in het Nederlands en het Engels verstrekt worden.
De cursus biedt geen mogelijkheid tot overnachting. De cursusprijs bedraagt minimaal € 750,- en wordt nog definitief vastgesteld.

Aanmelden per email bij Monique van Dijk.

  • Hits: 91

Jubilarissen van parochiekoor Cantemus Domino parochie St. Adrianus Naaldwijk

Het parochiekoor Cantemus Domino van de parochie St. Adrianus in Naaldwijk heeft op zondag 26 november 2024 in een feestelijk gezongen eucharistieviering vier jubilarissen gehuldigd.
 
Koor St. Adrianus Naaldwijk
 
Het zijn van rechts naar links Tineke Barendse-van Os (25 jaar), Henk Niemeijer (40 jaar), Rolie Hoeks-Eijsackers (50 jaar) en Nico van Marrewijk (50 jaar).
Jubilarissen, proficiat !! 
  • Hits: 62

750 jaar koorzang in Den Bosch

Koormuziek leeft! – 750 jaar koorzang in de Sint-Janskathedraal
een jubileumjaar vol activiteiten voor beginners en kenners
Met een openingsconcert ging op 26 november een rijkgevuld jubileumjaar 750 jaar koorzang in de Sint-Janskathedraal van start.
 
750 jaar koorzang in Den Bosch
 
750 jaar koorzang
In het testament van de rijke Bosschenaar Willem van Gent uit 1274 wordt de koorzang in de Sint-Jan voor het eerst genoemd. Sindsdien hebben er koorwerken in allerlei muziekstijlen, zoals gregoriaans, barok en protestantse psalmen geklonken in de kathedraal.
 
Schola Cantorum
Sinds 1930 is de ‘Schola Cantorum, Die Sangeren Onser Liever Vrouwen’ het vaste koor van de Sint-Jan. Elke zondag en op hoogtijdagen zoals Kerst ondersteunen zij de viering op muzikale wijze. De Schola is een gemêleerde groep semiprofessionele zangers, variërend in leeftijd van 8 tot 80 jaar. Het oeuvre is rijkgeschakeerd: van eeuwenoude missen en motetten tot moderne composities van namen als Sir David Willcocks en Maurice Pirenne.

Eucharistievieringen in het teken van muzikale periodes
Elke eerste zondag van de maand zingt de Schola Cantorum tijdens de hoogmis repertoire uit een bepaalde periode. Zo wordt er aandacht gegeven aan de vele verschillende soorten muziek die de afgelopen 750 jaar hebben geklonken in de Sint-Jan.
Het jaarlijkse Kerstconcert door de Schola Cantorum stond in het teken van 750 jaar koorzang.

 

Kerkkoorzanger voor een weekend, 19 tot 21 januari 2024
Op 19 januari zet de Schola Cantorum haar deuren voor één weekend open voor buitenstaanders. Koorzangers met enige kennis van muziek kunnen dan zelf ervaren hoe het is om koorzanger bij de Schola te zijn. Belangstellenden krijgen de muziek toegestuurd, studeren deze thuis in. Na een repetitie op vrijdagavond, zingen ze mee in de hoogmis op zondagmorgen.
 
Concert Cappella Pratensis, 18 april 2024
Het professionele koor Capella Pratensis geeft een concert waarin de Bossche Koorboeken van de Sint-Janskathedraal centraal staan. Meer informatie over kaartverkoop volgt later en is dan vinden op de website.
 
Vespers in de meimaand
In de Mariamaand zullen er een aantal Vespers worden gehouden, waarbij verschillende koren uit de omgeving zingen tijdens de vieringen.
 
Nacht van de Koorzang, 29 juni 2024
Door de avond heen klinken er in de Sint-Jan muzikale werken uit allerlei perioden gezongen door verschillende koren. Aan het einde van de avond vindt de prijsuitreiking plaats van de compositiewedstrijd, waarbij de Schola Cantorum de winnende compositie in première laat gaan.
 
Concert & Workshop door Wishful Singing, 15 september 2024
Op 15 september 2024 verzorgt dit professionele damesensemble een workshop om kinderen kennis te laten maken met zingen. Aansluitend geven zij een concert dat gratis toegankelijk en voor alle leeftijden geschikt is. Meer informatie volgt later en is dan vinden op de website.
 
Concert door VOCES8, 9 november 2024
Op 9 november 2024 komt het wereldberoemde VOCES8, bestaande uit 8 professionele zangers, vanuit Engeland naar Den Bosch om in de Sint-Jan een bijzonder concert te geven. Naast hun eigen a capella repertoire, voeren zij ook werken van oud dirigent en organist Maurice Pirenne uit. Meer informatie over kaartverkoop volgt later en is dan vinden op de website.
 
Sluitingsconcert, 24 november 2024
Op 24 november 2024 vindt het finale concert plaats, waarmee de Schola Cantorum het jubileumjaar feestelijk afsluit. Die middag voegt de Schola een nieuw Bosch Koorboek, met gezangen uit de afgelopen decennia, toe aan de reeds bestaande collectie.
 
Voor meer informatie: www.750jaarkoorzang.nl
  • Hits: 79

Boek: "Lof en luister – Het middeleeuwse officie voor de heilige Jeroen van Noordwijk" vanRens Tienstra

Lof en luisterDe Noordwijkse geschiedenis begint met de figuur van Jeroen. Het levensverhaal van deze heilige werd ergens in de elfde of twaalfde eeuw in de abdij van Egmond opgeschreven: het begin van een eeuwenlange religieuze, culturele en muzikale traditie, die vele sporen heeft nagelaten. Ze schetsen een roemrijk beeld van Nederlands oudste abdij, de stad Noordwijk en hun band met het Hollandse grafelijke huis. Dat blijkt ook uit een recent ontdekte collectie van 37 uitgebreide gezangen die vroeger gedurende de hele Jeroensdag – overdag en ’s nachts – werden gezongen. Het is een zeer zeldzaam voorbeeld van composities die duidelijk aan deze regio kunnen worden gekoppeld en een bevestiging van de hoge plaats die Jeroen en Noordwijk hadden in West-Nederland. Het hebben van een eigen heilige of mirakel bracht al prestige met zich mee – een eigen muzikaal repertoire vormde daarvan een bekroning. Dat unieke klinkende erfgoed, bewaard in een klein Leids zangboekje, wordt nu na minstens 600 jaar weer ontsloten.

Op 10 november 2023 presenteerde dr. Rens Tienstra in zijn najaarslezing in Noordwijk zijn publicatie Lof en luister – Het middeleeuwse officie voor de heilige Jeroen van Noordwijk te bestellen bij: link.
Auteur Rens Tienstra studeerde o.a. Gregoriaans aan de Conservatoria van Amsterdam, Den Haag en Essen (D). In 2020 promoveerde hij magna cum laude op het Laaglandse gregoriaans, waar hij zich als musicoloog, auteur, docent en dirigent op velerlei wijzen voor inzet.
Wilt u meer lezen, kijk op de website van het Gregoriusblad.
  • Hits: 64

CD Sint-Jorismis van Herman Finkers

CD Sint-Jorismis

Herman Finkers componeerde ter gelegenheid van zijn huwelijksinzegening op 15 juni 1990 een Latijnse mis voor orgel en koor, de Missa In Honorem Sancti Georgii oftewel de Sint Joris Mis, nog zonder Credo. Later schreef Finkers er ook een Credo bij en maakte met derden een bewerking voor koor met een groter ensemble. In de loop der jaren echter groeide zijn behoefte aan een intiemere eigen versie. Hij herschreef zijn mis in een versie voor strijkkwintet, hobo, harp, klavecimbel en koor. Omdat de huwelijksinzegening plaatsvond in de Georgius (Joris-/Sjors-)kerk in Almelo en omdat Joris de patroonheilige is van Almelo werd de mis aan Joris gewijd. De uitvoering ervan door Cappella Amsterdam en Holland Baroque o.l.v. Daniel Reuss staat op de eerste cd. Op de tweede cd staat een gregoriaanse Mariavespers door Wishful Singing, die je met de online gregoriaanse partituur thuis mee kunt zingen. Bonustracks: Een Panis Angelicus en een Ave Maria geschreven door Herman Finkers. De CD's zijn te bestellen bij: link.

  • Hits: 86

Boek "Heimwee naar wat nooit is geweest" van Geert Maessen

Heimwee naar wat nooit geweest isAan de hand van opstellen en partituren schetst Geert Maessen de bredere context waarbinnen het Gregoriaans functioneerde. Twee overgangsperioden staan daarbij centraal. De donkere Middeleeuwen, die gezien kunnen worden als de oude herstart, en de Moderne tijd, die gezien kan worden als de nieuwe herstart. In de eerste periode legt de auteur accenten op Toledo en Ravenna, in de tweede periode op de jaren 2020-2030 waarin de grote herstart plaatsvindt. Het Gregoriaans kan daarbij worden opgevat als de tranen van de oude herstart. De auteur hoopt met dit boek Heimwee naar wat nooit is geweest brandstof te leveren voor nieuw spiritueel vuur.
 
Geert Maessen studeerde bouwkunde en filosofie. Hij is specialist braille bladmuziek bij Dedicon en leider van Gregoriana Amsterdam. Voor het Gregoriaans ontwierp hij de Fluxus-notatie. Voor de Concertzender verzorgde hij het programma Bonum est. Voor de Mozarabische ritus initieerde hij het computationeel onderzoek naar de verloren zang.
Het boek is te bestellen bij: www.gregoriana.nl
  • Hits: 61

Gregoriaans binnen en buiten liturgisch verband

Over het achtste Nederlands Gregoriaans Festival schrijft Peter Nissen in het Gregoriusblad. Het gregoriaans lijkt de laatste decennia aan een bescheiden comeback bezig, maar dan buiten het verband van de katholieke liturgie. Het is als muziekvorm ontdekt door mensen die niet van huis uit vertrouwd zijn met de viering van de kerkelijke eredienst. De Stichting Amici Cantus Gregoriani speelt daar al een aantal jaren op in, vanaf 2006 om precies te zijn, door een (inmiddels meerdaags) Gregoriaans Festival te organiseren. Een verslag van Peter Nissen.

  • Hits: 63